Ілюстрація REUTERS

Запаси урн у похоронному бюро в Ухані, офіційні дані про кремації в місті і повідомлення про перевантаження системи охорони здоров'я посилили підозри, що реальна кількість смертей від COVID-19 в китайському місті в рази вища, ніж кажуть офіційні дані. Уряд Китаю повідомив про 2535 померлих від нового коронавірусу при зараженні трохи більше 50 тисяч.

Про це пише Newsweek, нагадуючи, що спалах коронавірусу почався в Ухані у грудні 2019 року, перш ніж він поширився по всьому світу. Станом на неділю його жертвами стали 33 тисячі людей у світі. Китайські агресивні заходи стримування сповільнили темпи поширення вірусу вдома. А в останні кілька тижнів чиновники повідомляли про скорочення нових випадків зараження. Однак, Пекін повідомив про 81 тисячу підтверджених випадків і 3,3 тисячі смертей, більшість з яких сталися в Ухані, який став епіцентром спалаху. Але багато людей включно з політиками в США підозрюють Китай у применшенні реальних цифр про загибель людей від коронавірусу.

Читайте такожКитай побоюється другої хвилі спалаху коронавірусу в країні

Відео дня

Поштовх цим сумнівам дали спроби китайських чиновників приховати тяжкість епідемії на її ранніх стадіях, перш ніж вірус вийшов за межі Китаю. Медична система в Ухані була перевантажена на піку епідемії в Китаї. І це теж змушує сумніватися в офіційних цифрах про втрати на рівні 2535 смертей.

В четвертому кварталі 2019 року в Ухані провели 56 тисяч кремацій. Ця цифра на 1583 вища, ніж у четвертому кварталі 2018 року і на 2231 ніж у 2017-го. Про це свідчать дані служби соціальних справ міста Ухань. За даними ООН, 2019 році населення Уханя зросло на 1,1% у порівнянні з роком раніше. Ці цифри можуть вказувати на те, що поява нового вірусу в грудні спричинила підвищення смертей. І така тенденція дуже вірогідно зберігалася впродовж першого кварталу поточного року.

В китайських соціальних мережах цього тижня з'явилися фото урн, які привозили в епіцентр спалаху коронавірусу після того, як сім'ям повідомили, що вони можуть забрати попіл своїх померлих рідних після кремації. Ці знімки підняли нові питання про реальну кількість жертв хвороби в Китаї.

Читайте такожВлада Китаю розблокувала авіасполучення у провінції Хубей, яка була епіцентром COVID-19

Newsweek пише, що вантажівки привезли приблизно 2500 урн в минулу середу і ще стільки ж в четвер в один з восьми похоронних бюро в Ухані. Про це розповів водій однієї з вантажівок китайській газеті Caixin. Також видання опублікувало фото ще 3,5 тисяч урн, складених в будівлі бюро. Кількість привезених урн вже перевищує цифру померлих від COVID-19, названу урядом Китаю.

Деякі мешканці Уханя, опираючись на кількість привезених урн в місто, підрахували, що коронавірус міг вбити близько 26 тисяч людей. Користувачі китайських соціальних мереж зауважили, що 7 похоронних бюро будуть роздавати приблизно 3,5 тисяч урн на день в середньому з 23 березня до 4 квітня у період Чін Мін. Це традиційний поминальний час у Китаї. Таким чином, за 12 днів роздадуть 42 тисяч урн.

Читайте такожFinancial Times: Пандемія коронавірусу може закінчитися появою цифрових диктатур

Опираючись на офіційну річну статистику смертності в Ухані, китайські користувачі підрахували, що за нормальних умов в місті за 2,5 місяці могли померти 16 тисяч людей. Це означає, що коронавірус збільшив кількість померлих на 26 тисяч з огляду на кількість урн.

Видання зауважує, таку математику навряд чи можна розглядати як факт. Однак, вона дає припущення щодо реальної кількості смертей в Ухані під час епідемії, а також дає підстави для скептичного ставлення до офіційних цифр.