Обладнання і пускові установки перекинули в Південну Корею по повітрю / strana.in.ua

Система THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) розрахована на перехоплення балістичних і інших ракет на великих висотах, передає Русская служба ВВС.

Рішення про розгортання цієї системи на території Республіки Корея було прийнято в липні 2016 року, проте про терміни досі нічого не було відомо - повідомлялося лише, що розгортання має відбутися до кінця 2017 року.

У заяві Тихоокеанського командування США говориться, що розміщення пов'язано з прискоренням північнокорейської програми ядерних випробувань і ракетних пусків, включаючи останній, який відбувся в понеділок 6 березня.

Відео дня

Плани США розгорнути THAAD в Південній Кореї викликали протести з боку Китаю, який побоюється, що радари протиракетної системи будуть здатні контролювати китайський повітряний простір на велику глибину.

У заяві Тихоокеанського командування, між тим, кажуть, що це виключно оборонне озброєння, яке призначено для захисту США та їх союзників.

Читайте такожПівденна Корея має намір ввести нові санкції щодо КНДР за ракетні пуски

Система THAAD призначена для перехоплення балістичних ракет ближнього і середнього радіусу дії на заключному етапі їх траєкторії. Її ракети-перехоплювачі знищують ціль не з допомогою боєголовки, начиненої уражаючими елементами, а прямим зіткненням, що збільшує ефективність боєприпасу.

Дальність дії цієї системи - до 200 км. Вона здатна вражати цілі на висотах понад 150 км.

Як відомо, КНДР 6 березня запустила чотири ракети зі свого західного узбережжя у напрямку Японського моря. Вони пролетіли близько 1 тисячі км, три з них впали в японську виключну економічну зону. У Північній Кореї запуски ракет назвали "відпрацюванням ударів по базах США". Після цієї заяви США і Японія за участю Південної Кореї попросили скликати позачергове засідання Ради Безпеки ООН.