Президент Франції Ніколя Саркозі загрожує бойкотувати ювілейний квітневий саміт НАТО, якщо йому не нададуть права вибору місця за круглим столом, за яким засідатимуть голови держав і урядів 26 країн-членів Північноатлантичного альянсу, повідомила радіостанція "Контакт".

За її інформацією, французький лідер відмовився підкоритися правилу розсадження учасників засідання в алфавітному порядку, вважаючи для себе необхідним сидіти поряд з генеральним секретарем НАТО Яапом де Хооп Схеффером. Згідно з інформацією радіостанції, в НАТО пішли назустріч президентові Франції, чия країна спільно з Німеччиною прийматиме зустріч альянсу у верхах. Зокрема, досягнуто домовленості, що Саркозі на відкритті саміту сидітиме праворуч від генсека НАТО, а федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель - зліва. Проте після того, як камери будуть видалені із залу, натовські лідери сядуть у встановленому алфавітному порядку.

Очікується, що на ювілейному саміті НАТО з нагоди 60-річчя цієї військово-політичної організації, який відбудеться 3-4 квітня у Страсбурзі і Кілі, буде оголошено про повернення Франції у військову структуру альянсу. Як вже повідомлялося, однією з умов цього кроку французькі власті висунули призначення представника Франції на одну з двох найважливіших військових посад альянсу - посаду командувача стратегічним командуванням НАТО з трансформації в Норфолку (штат Вірджинія, США).

Відео дня

РІА “Новости”