Європейський Союз заявляє, що Друга світова війна стала дуже болючим уроком для Європи, який неможливо забути.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це йдеться у заяві головуючої у ЄС Швеції від імені Євросоюзу, текст якої розміщено на офіційному сайті швецького головування.

“Друга світова війна надала Європі та її громадянам дуже болючий урок: наскільки крихким може бути мир, і скільки солідарності та зусиль потрібно для його збереження”, - зазначається у заяві.

Відео дня

“Війна перетворила друзів на ворогів, а сусідів на незнайомців. Світ ще й досі страждає від шрамів цієї війни”, - йдеться у документі.

Разом з тим, ЄС зазначає, що об’єднання Європи, яке відбулося після Другої світової війни, започаткувало процес інтеграції, пріоритетом якого стали цінності, які об’єднують, а не роз’єднують людей. “Це поєднало наш континент. Сьогодні Європейський Союз є домівкою для майже 500 млн. громадян з 27 країн”, - написано у заяві.

У документі також звертається увага на сучасну роль Євросоюзу у сприянні миру у світі, а також у розвиток демократичних цінностей. “Сьогодні ми, європейці, розділяємо відповідальність за мир в світі. Ця відповідальність є як моральною, так і політичною”, - наголошується у заяві.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні у польському Гданську проводяться заходи до 70-річчя початку Другої світової війни.