Герман Ван РОМПЕЙ
Лідери країн-членів Європейського союзу домовилися про внесення змін до тексту Лісабонського договору - документа, що регламентує функціонування ЄС, повідомляє Лента.руз посиланням на AFP.

Про досягнення домовленості заявив президент ЄС Херман ван Ромпей. За його словами, йдеться про поправки, які дозволять країнам-членам Євросоюзу створювати фонди для забезпечення економічної безпеки всієї єврозони і допомагати країнам, що зазнають труднощів. Наразі така допомога заборонена.

Ініціаторами поправок були Німеччина, країна з найбільшою економікою єврозони, і Франція. Ван Ромпей підкреслив, що остаточне рішення ще не було ухвалене, але, як очікується, це питання буде вирішено на саміті ЄС в грудні 2010 року. Очікується, що поправки до Лісабонського договору набудуть чинності в 2013 році.

Відео дня

Лісабонський договір був підписаний у 2007 році в столиці Португалії. Основною метою його створення була заміна конституції Євросоюзу, яка так і не набула чинності. Ратифікація Лісабонського договору тривала два роки, останньою його прийняла Чехія.