Сам Лукашенко напередодні свого приїзду змінив губернатора області  / Белсат

У Гродно на мітингу на підтримку білоруського президента Олександра Лукашенка помітили знімальну групу кремлівських пропагандистів Russia Today.

Знімок брендованого мікроавтобуса у Telegram виклав опозиційний телеканал Белсат.

Відео дня

Читайте такожЛукашенко доручив боронити "західну перлину з центром у Гродно" від військ НАТО

За інформацією білоруської служби Радіо Свобода, зараз у центрі міста проходить мітинг за Лукашенка «Любу не віддамо». Середмістя перекрито спеціальними турнікетами, чекають на кортеж Лукашенка.

Учасники провладної акції, як й на мітингах раніше, мають червоно-зелені прапори Республіки, профсоюзів тощо. Організатори змонтували сцену, колонами мітингувальників керують спеціальні люди.

Сам Лукашенко напередодні свого приїзду змінив губернатора області. ЗМІ повідомляють про переведення КДБ в посилений режим.

Крім того, міська влада Гродно сьогодні повернула обмеження на зібрання, пише Наша Ніва.

У Гродно, як і в інших містах Білорусі, з 9 серпня тривають протести. 18 серпня мешканцям міста навіть вдалося порозумітися з місцевими чиновниками, які пішли назустріч протестувальникам.

Того ж дня Лукашенко заявив про підняття польських прапорів у Гродно, імовірно, переплутавши їх з білоруськими національними через схожі кольори.

Нині страйкує найбільше підприємство в місті. Працівники хотіли зупинити процес виробництва до того часу, як Лукашенко погодиться піти у відставку.

Протести в Мінську: що було раніше

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, сталися сутички з силовиками. Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуація в Білорусі розхитують ззовні.
  • 16 серпня після ще однієї телефонної розмови в прес-службі Лукашенка заявили, що вони з Путіним мають намір спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 19 серпня у ЄС заявили, що не визнають президентські вибори в Білорусі. Паралельно Захід готує пакет санкцій проти осіб, причетних до розгону протестуючих і вбивств.
  • 20 серпня в Білорусі відкрили справу про захоплення влади опозицією. У Білорусі пригрозили Євросоюзу у відповідь заходами через нових санкцій.