У Альянсі поки немає "достатнього рівня енергії" зщодо питання українського членства, каже американський генерал / фото ua.depositphotos.com

Саміт НАТО у Вашингтоні в 2024 році навряд чи матиме для України якісь значні позитивні результати, оскільки в Альянсі не спостерігається "достатнього рівня енергії" зщодо питання українського членства. Таку думку висловив колишній командувач військами США в Європі генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес в ефірі телемарафону.

"Щиро кажучи, я не налаштований оптимістично. Я не чую висловів чи розмов, які б вказували, що в 2024 році у Вашингтоні результат може бути успішнішим за саміт 2023 року у Вільнюсі. Я дивлюся на Орбана в Угорщині, Фіцо в Словаччині. Вони обидва зараз виконують кремлівську роботу у різні способи всередині Європейського Союзу. Угорщина навіть заблокувала вступ Швеції в НАТО. Я не відчуваю достатнього рівня енергії щодо питання українського членства. Будемо сподіватися, що я повністю неправий", - сказав Ходжес.

За його словами, США має здобути ясність щодо цілей в Україні. США має справді допомогти Україні здобути перемогу, бо це в їх інтересах. 

Відео дня

"Слід продовжувати підтримку вступу України в НАТО. Альянс стане кращим в той день, коли прийме Україну", - додав Ходжес. 

Вступ України до НАТО 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг стверджував, що всі країни-члени Альянсу погоджуються з ідеєю вступу України в майбутньому. В якості доказу він наводить рішення липневого саміту, на якому для України скасували вимогу реалізації "Плану дій щодо членства". 

Колишній генсек альянсу (у 2009-14 рр.) Андерс Фог Расмуссен заявив, що НАТО може прийняти Україну до Альянсу без окупованих Росією територій. Це має показати Кремлю, що війна не зупинить зближення України із Заходом.  

Вас також можуть зацікавити новини: