Світ не зацікавлений у розпаді Росії на десятки суб'єктів, каже Жданов / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що розпад Російської Федерації не вигідний ні Сполученим Штатам, ні Китаю. За його словами, їм буде простіше вести діалог з однією, але слабкою Росією, ніж з десятками суб'єктів, в руках яких може опинитися ядерна зброя.

"За оцінками експертів, в результаті розвалу Російської Федерації може утворитися до 39 суб'єктів міжнародного права. І не факт, що кожен з цих суб'єктів буде поступливим і буде йти на переговори. Кожен може ввести свою якусь грошову одиницю, у кожного є якісь свої плюси і мінуси, якісь запаси. І найголовніше питання – у кого і скільки залишиться ядерних боєзарядів у разі розпаду Російської Федерації. Адже легше мати справу з одним суб'єктом, ніж, припустимо, з 39, правильно?" – пояснив Жданов під час ефіру на YouTube.

Експерт зазначив, що через це розпад Росії нікому не потрібен. При цьому РФ потрібно максимально послабити. Жданов також прокоментував позицію Китаю в цьому питанні. 

Відео дня

"Навіщо Китаю торгуватися з десятком незалежних держав, які можуть виникнути на просторах Сибіру, якщо вони вже домовилися з Росією? Є інформація – вона неофіційна, але вона існує і вона ходить в мережі – про те, що Путін вже давно все злив, що Китай може спокійно проводити економічну експансію з поглинанням територій. Навіщо йому воювати? Навіщо йому офіційно нариватися на міжнародні неприємності, санкції в плані захоплення і перенесення прикордонних стовпів, розширення території Китаю, якщо можна зробити інвестиції, вплинути на місцеві ради, ввести туди прокитайськи налаштованих людей і будь ласка – через 5-10 років у тебе де-факто територія Китаю. Так, де-юре вона залишиться російською, але де-факто ти вклав туди інвестиції, ти отримуєш з цього дивіденди, у тебе там розміщені робочі місця, повністю прокитайські місцеві ради, і ти фактично керуєш цими землями. А вони вже крутять дулі і буцаються з центральною владою, тією ж Москвою в плані перерахування податків, преференцій та іншого" – резюмував він.

Розпад Росії: що говорять експерти і політики

Російський опозиціонер і колишній депутат Держдуми РФ Ігор Яковенко вважає, що розпад Російської Федерації в тій чи іншій мірі є неминучим. За його словами, всередині самої РФ є сильні відцентрові тенденції, проте зараз вони пригнічені силою і не настільки відчутні і помітні. 

Своїм баченням того, як має закінчитися вторгнення РФ в Україну поділитися і Секретар Ради національної безпеки України Олексій Данилов. Він вважає, що для того, щоб Україна відчувала себе в безпеці, Росія повинна почати фрагментуватися. 

У свою чергу політичний аналітик Ольга Курносова прогнозувати, що через десять років Росія буде виглядати зовсім інакше. Вона додала, що чим довше російський диктатор Володимир Путін залишатиметься при владі, тим імовірніше, що після війни багато регіонів РФ захочуть відокремитися. 

Вас також можуть зацікавити новини: