Розкол РФ може статися навіть після постановки питання про виплату Україні репарацій / Колаж УНІАН

На Мюнхенській безпековій конференції не було мови про нібито поділ України, як на тому наполягають кремлівські пропагандисти. Навпаки, Захід, імовірно, готується до розпаду самої Росії, зазначила політичний аналітик Ольга Курносова.

Те, що відбуватиметься в Росії після перемоги України, залежатиме, в тому числі, від самих росіян, зазначила експерт. За її словами, США і ЄС дали чіткий сигнал, що Україна на жодні територіальні поступки не піде.

"І чим швидше Путін зникне з російської політики, тим більше шансів у Росії зберегтися більш-менш в сьогоднішніх кордонах. Чим більше Путін залишатиметься у владі, тим більша ймовірність того, що після закінчення війни багато регіонів захочуть "піти", - сказала Курносова.

Вона пояснила, що розкол країни може статися навіть після постановки питання про виплату Україні репарацій. "Наприклад, Новгородська республіка (яка включає не тільки Новгород, але і Петербург), може сказати: нас теж Москва захопила. Тому ми самі постраждали, давайте відокремимося. Відповідно, як постраждала сторона ми нічого не повинні. Ось такі сценарії можливі", - відповіла Курносова.

Експерт вважає, що через десять років російські території, найімовірніше, будуть зовсім інакше виглядатимуть: "Пройде 10 років - на цій території буде зовсім інша картина. Плюс - є ще один важливий момент: політична нація в РФ так і не склалася. Відповідно, та загарбницька війна, яку сьогодні РФ веде, не сприяє її створенню. Це теж буде роздирати Росію на частини, як це було за часів громадянської війни після 1917-го року".

Війна в Україні - хронологія подій

Росія зважилася на широкомасштабне вторгнення в Україну вранці 24 лютого, почавши з бомбардувань Києва, Харкова, Львова та інших великих міст.

Російські танки буквально прорвали український кордон в районі Білорусі. Багато міст потрапили під тимчасову окупацію, в тому числі частина Київської області.

У нічному зверненні, яке передувало військовій інтервенції, Путін назвав війну "спецоперацією"  з денацифікації" і "демілітаризації" України.

Вже навесні розгромлені російські угруповання змушені були залишити Київську, Сумську та Чернігівську області, а у вересні - в ході контрнаступу ЗСУ - росіяни втекли з Харківської області.

Західні ЗМІ писали, що Путін хотів взяти Київ за два дні, потім - за кілька місяців, але Росія недооцінила ЗСУ. 

На звільнених територіях правоохоронці фіксують факти вчинення Росією військових злочинів: тортури цивільних, жорстокі вбивства місцевих мешканців, у тому числі дітей; досі знаходять масові поховання.

Наразі активні бої точаться в основному на Донецькому напрямку. 

Вас також можуть зацікавити новини: