Розвал Росії неминучий, вважає Яковенко / фото REUTERS

Розпад Російської Федерації у тій чи іншій мірі неминучий.

Впевненість у цьому висловив російський опозиціонер, соціолог і екс-депутат Держдуми Ігор Яковенко в інтерв'ю УНІАН, зазначивши, що є дуже сильні, відцентрові тенденції, які зараз не видно, тому що вони пригнічені силою.

"Якщо зараз зникне імперська, цементуюча, утримуюча силою держава, то відцентрові рухи почнуть переважати, і Росія почне розвалюватися, як картковий будиночок. І не тільки по національних республіках (Татарстан, Тива, Якутія, Республіки Північного Кавказу), де потенціал відділення досить сильний, але і по російським регіонам, таким як Далекий Схід, Урал, Сибір, Камчатка і так далі. Я думаю, що ця тенденція візьме гору. Не стверджую, що вона обов'язково переможе, але за умови поразки Росії почне себе проявляти", - зазначив експерт.

На думку Яковенка, далі в Росії настане смута, імперіалістична війна переросте у війну мафіозних кланів за переділ власності і територій.

"Швидше за все, після цього Росія перестане кому-небудь погрожувати як єдина імперія з прагненням пожирати шматки території і пожирати людей у сусідніх країнах, що ми зараз спостерігаємо стосовно України. Якщо Росія збережеться у цих кордонах, загроза залишиться. Якщо РФ переживе період розпаду, то окремі її частини будуть цілком в змозі почати перетворюватися на щось більш цивілізоване, у тому числі і за допомогою західного світу", - підсумував він.

Розпад Росії - інші думки експертів

Російський публіцист Андрій Піонтковський вважає, що у Росії вже почався розпад, тому окремі поплічники Путіна намагаються себе убезпечити.

Російський політик і полковник ФСБ у відставці Геннадій Гудков впевнений, що розпад РФ без війни не пройде:

"Це буде війна і кров невідомо на скільки років. Невідомо, що буде з ядерною зброєю, зі зберіганням ядерних відходів. Нікому мало не здасться. Під час розпаду РФ там одних біженців буде мільйонів 20. Куди їм бігти? В Україну прибіжать".