За російськими школярами буде стежити система "Орвелл" / freegreatpicture.com

Здавалося б уряди, намагаючись встановити цифровий нагляд за своїми громадянами, будуть уникати згадок про автора фрази "Великий брат стежить за тобою", який вселив в уяву мільйонів читачів жах тотального державного контролю.

Але це так тільки здається. Тому що російські чиновники, вочевидь, роблять саме це, - пише Radio Free Europe Radio Liberty. У Росії були підписані контракти про закупку й встановлення в школах по всій країні камер спостереження, які будуть під'єднані до системи розпізнавання облич під назвою "Орвелл". Система, вочевидь, названа на честь британського автора романів-антиутопій "1984" і "Колгосп тварин".

Читайте такожThe Economist: Росія чіпляється за фальшиву пам’ять, тому що справжню знищив СРСР

Відео дня

Компанія, яка буде виконувати ці замовлення регіональних органів влади, має назву "Національний центр інформації". Вона входить у структуру російського державного оборонного концерну "Ростек". Неназваний представник компанії сказав російським ЗМІ, що систему відеонагляду вже доставили в 1608 шкіл по всій Росії. За словами джерела, "Орвелл" повинен фіксувати рух студентів у школах і відстежувати появу сторонніх людей.

Компанія "Елвіс-Неотек", яка входить в структуру державної нанотехнологічної компанії "Роснано", відповідає за підготовку систем до продажу. Це підтвердив представник компанії Євгеній Лапшев. За його словами, система "Орвелл" у найближчі роки з'явиться в кожній російській школі. А їх в цілому 43 тисячі.

16 червня неназване джерело з "Національного центру інформації" повідомило російському агентству "РБК", що це не правда. І контрактів на встановлення "Орвелла" в 43 тисячах шкіл неіснує. А поточне оснащення 1600 шкіл системою - це пілотний проект. І рішення про його розширення на всі навчальні заклади в Росії ще немає.

Читайте такожCNN: Росія використовує коронавірус, щоб збудувати "цифровий ГУЛАГ"

RFERL пише, що повідомлення про систему "Орвелл" з’явилися на тлі насильницьких інцидентів у російських школах впродовж останніх років. Зокрема, були випадки нападів з ножом в кінці 2017 і на початку 2018 років. Після них російські депутати почали закликати до посилення заходів безпеки й жорстокого моніторингу відвідувачів. Але попри таке виправдання, правозахисники стверджують, що в Росії системи стеження широко використовуються з мінімальною регуляцією. Це призводить до придушення свободи слова й пересування, а також незаконного збору особистих даних.

З березня, коли в Росії почалася пандемія коронавірусу, влада почала використовувати технологію розпізнання обличь, щоб виявляти й штрафувати порушників карантину. Лише в Москві було встановлено понад 100 тисяч камер спостереження, які під'єднані до центральної бази даних правоохоронних органів.