У Росії запровадили електронні повістки / фото ua.depositphotos.com

У Росії ухвалили новий закон про електронні повістки та заборонили чоловікам виїжджати за кордон у разі її отримання до явки у військкомат. Російський соціолог та журналіст Ігор Ейдман вважає, що це стимулюватиме виїзд молоді за кордон, але не викличе якихось радикальних дій з боку російського населення. 

"Радикальних якихось дій не буде, бо це стосується насамперед строковиків. І слід сказати, що столичний середній клас і так на термінову службу в армію не йде. Тому що діють відстрочки для студентів і можна за медичними показниками "відмазатися", – пояснив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За його словами, середній клас може планувати виїзд за кордон вже зараз, поки вони чи їхні діти не отримали електронну повістку. Водночас друга хвиля мобілізації викличе в російського населення паніку, оскільки росіяни вже не мають ілюзій.

Відео дня

"Перша хвиля викликала паніку в суспільстві. Друга хвиля викличе ще більше паніку, це спричинить справді шок, особливо у містах, особливо серед середнього класу, і ще більшу, ніж торік, хвилю еміграції", – прогнозує він.

Електронні повістки в Росії: що відомо

У вівторок, 11 квітня 2023 року, Держдума Російської Федерації ухвалила в третьому читанні закон про створення єдиного реєстру військовозобовʼязаних та запровадження електронних повісток. Якщо людина отримає електронну повістку, до явки у військкомат вона не зможе покинути територію РФ. Передбачають також низку інших покарань.

Прес-секретар президента РФ Володимира Путіна – Дмитро Пєсков заявив, що запровадження таких повісток і відповідних заборон не повʼязано з мобілізацією. За його словами, ці поправки стосуються військового обліку.

Водночас колишній речник Збройних сил України Владислав Селезньов каже, що в Росії закручують гайки і скоро виїхати з країни може бути неможливо. Він також прогнозує, що нова мобілізація в РФ зачепить не тільки глибинку, як минулого разу, а й великі міста. 

Вас також можуть зацікавити новини: