У Кремлі стурбовані тим, що відбувається в Киргизстані / фото REUTERS

У Кремлі у зв'язку з акціями протесту в Киргизстані заявили, що «ситуація нагадує бардак і хаос», і поки що не йдеться про притулок у Росії для президента цієї країни Сооронбая Жеенбекова.

Як передає власний кореспондент УНІАН РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

«Ситуація нагадує бардак і хаос», - зазначив Пєсков.

За його словами, Москва стурбована тим, що відбувається в Киргизстані.

«Розвиток ситуації дійсно викликає нашу глибоку стурбованість, природно. Це теж наш просунутий партнер. Ми працюємо в умовах глибокої інтеграції в рамках ЄврАзЕС, СНД і тому, звичайно, все що там відбувається, для нас дуже важливо», - підкреслив Пєсков.

Він сподівається, що зусилля виконувача обов'язків Ради безпеки Омурбека Суваналієва, з яким по телефону провів переговори голова ФСБ РФ Олександр Бортніков, «якимось чином сприятимуть стабілізації цієї ситуації».

При цьому Пєсков підкреслив, що у нього немає інформації про можливе перебування президента Киргизстану Сооронбая Жеенбекова в Росії, і мова про надання йому притулку на території РФ не йде.

«Поки що про це йдеться, давайте все-таки будемо послідовно розглядати питання, які постають на порядку денному, і не будемо займатися якимись такими евентуальними міркуваннями», - сказав Пєсков.

Відповідаючи на уточнююче запитання про те, чи відомо чи ні в Кремлі, що Жеенбеков може перебувати на території РФ, Пєсков сказав: «Ні».

Читайте такожВ Радбезі Киргизстану заявили про зникнення президента і прем'єра

Протести у Киргизстані: хронологія подій

У Киргизстані 4 жовтня пройшли вибори до парламенту.

5 жовтня в Бішкеку почався безстроковий мітинг проти результатів парламентських виборів. Учасники вимагали анулювання підсумків голосування 4 жовтня і проведення перевиборів. Після півночі 6 жовтня мітингувальники захопили «Білий дім», де працюють парламент і президент країни, а також будівлі Держкомітету нацбезпеки і громадської ТРК. Сталися сутички між протестувальниками та правоохоронцями.

На вимогу протестувальників було звільнено з ув'язнення кілька політиків, у тому числі колишнього президента Алмазбека Атамбаєва.

6 жовтня Центрвиборчком офіційно визнав нелегітимними підсумки виборів.