Відносини США і Китаю опинилися на вістрі / фото ua.depositphotos.com

Адмірал ВМС США у відставці Джеймс Ставрідіс, колишній верховний головнокомандувач НАТО в Європі, заявив, що Китай не буде готовий до потенційної війни зі США "протягом приблизно 10 років".

На питання, чи може напруженість, викликана територіальними суперечками в Південно-Китайському морі, перерости в нову світову війну, він сказав, що у США і їх регіональних союзників є 10-річний "пільговий період", щоб підготуватися до можливої війни з Китаєм, пише Newsweek.

Відносини США і Китаю опинилися на вістрі через військову активність американських і регіональних союзників в чутливих водах Тайванської протоки. Китай претендує на володіння над протокою і більшою частиною решти Південно-Китайського моря, всупереч міжнародному морському праву і поглядам майже всіх інших країн світу.

Відео дня

"Незважаючи на те, що Китай будує величезний флот, навіть незважаючи на те, що вони діють агресивно, вони ще не готові. Якби ми опинилися у війні з Китаєм, то це були б не тільки США і Китай. У нас є союзники за договором, які пообіцяли прийти і взяти участь у такій військовій кампанії, як ця [...] Японія, Південна Корея, Філіппіни, Австралія, Нова Зеландія", - сказав Ставрідіс.

Він заявив, що це велика вогнева міць.

"Китай, за моїми оцінками, не буде готовий протистояти США дуже зрілим чином протягом приблизно 10 років. Тому я думаю, що у нас тут є певний період відстрочки, коли ми можемо зміцнити нашу армію, щоб зберегти стримування і також постарайтеся використовувати дипломатію та всі інші засоби, які нам потрібні, щоб зняти напругу у відносинах", - додай військовий.

Контр-адмірал ВМС Китаю у відставці Ян І, схоже, також припустив, що Китай не готовий до війни з США, заявивши під час заходу в Пекіні в суботу, що китайські військові "повинні бути готові до різних сценаріїв", ставши "могутніми і сильними". 

Напруга між США та Китаєм - деталі

Суперечка навколо Тайванської протоки викликала у деяких побоювання, що незначний інцидент може швидко призвести до повномасштабної війни. Цей сценарій нещодавно був розширений і просунутий англомовним китайським державним ЗМІ Global Times, яке відоме тим, що просуває пропаганду Комуністичної партії Китаю серед світової аудиторії.

Відносини між Китаєм і союзником США Філіппінами в останні місяці були особливо напруженими: Пекін все частіше застосовує силу для затвердження своїх претензій на суверенітет над багатими енергоносіями районами Південно-Китайського моря, які знаходяться в межах міжнародно визнаної виключної економічної зони Філіппін.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час саміту в Сан-Франциско прямо сказав президенту США Джо Байдену, що Пекін возз'єднає Тайвань з материковим Китаєм, але "терміни ще не визначені".

Вас також можуть зацікавити новини: