Китай нарощує сили для нападу на Тайвань / ua.depositphotos.com

Згідно з останньою щорічною доповіддю Пентагону про китайську армію, Китай нарощує сили для нападу на Тайвань, який може статися в найближчі роки, пише The Washington Times.

"Армія Китаю планує ряд операцій, включаючи кібератаки, військово-морську блокаду Тайваню і кілька типів вторгнення. Метою операцій буде змусити Тайвань капітулювати перед об'єднанням з материком або змусити тайванських лідерів вести переговори на умовах Пекіна", - йдеться у статті.

Як наголошується в доповіді, одним з варіантів, які розглядає Китай у військовому конфлікті, могла б стати повітряна і морська блокада, покликана перекрити життєво важливий імпорт на Тайвань і змусити Тайбей капітулювати. Така блокада може включати масштабні ракетні удари та можливе захоплення прибережних островів Тайваню.

Відео дня

Повітряні та військово-морські сили Китаю будуть проводити операції з блокади протягом тижнів або місяців, якщо це необхідно, а електронна та інформаційна війни будуть використовуватися для ізоляції Тайваню і контролю над міжнародною думкою про конфлікт.

Другий варіант передбачає обмежене застосування сили або варіанти примусу, включаючи руйнівні, каральні або смертоносні військові атаки в рамках дрібномасштабної операції. Ця операція буде підкріплена відкритими і таємними економічними і політичними операціями, спрямованими на формування глобальних поглядів і підрив легітимності влади Тайваню.

"Як і під час блокади, НВАК буде використовувати атаки на комп'ютерні мережі поряд з обмеженими військовими ударами по політичній, військовій та економічній інфраструктурі Тайваню. Мета: посіяти страх на Тайвані і підірвати довіру населення до уряду", - наголошується в доповіді.

Крім того, плани передбачають, що спецпідрозділи ЗС Китаю проникнуть на Тайвань і здійснять диверсійні атаки на інфраструктуру або керівні об'єкти.

Третій варіант, викладений в доповіді, передбачає нанесення авіаційних і ракетних ударів по ключових цілях, таких як урядові об'єкти. Військові цілі включатимуть удари по авіабазах, радіолокаційних об'єктах, ракетах, космічних об'єктах і об'єктах зв'язку.

По-четверте, Китай планує десантне вторгнення відповідно до принципів, викладених у попередніх військових документах.

"Найвідоміша з них - спільна десантна кампанія на островах - передбачає складну операцію, засновану на скоординованих, взаємопов'язаних кампаніях з [електронної боротьби], логістики, повітряної і військово-морської підтримки", - йдеться в доповіді. Метою буде проломити берегову оборону Тайваню, наростити бойову міць на західному узбережжі і захопити ключові цілі.

Ключовим елементом морського десанту стане використання цивільних автомобільних поромів. Цей варіант був випробуваний у жовтні 2022 року, коли сім поромів взяли участь у навчаннях з військової висадки на китайських пляжах.

Останнім варіантом для армії Китаю буде кампанія по захопленню невеликих островів.

"Вторгнення на малі острови продемонструє військовий потенціал і політичну рішучість НВАК, одночасно забезпечуючи територіальні завоювання і в той же час демонструючи стриманість, йдеться в доповіді.

У доповіді говориться, що розрахунки Пекіна щодо нападу зосереджені на сприйнятті керівництвом внутрішньої і міжнародної підтримки військових дій, вплив санкцій після нападу і на те, чи досягне вторгнення своїх цілей.

Пентагон також заявив, що китайські сили посилили свої позиції вздовж Тайванської протоки, використовуючи нове озброєння, мобільні сили і можливості швидкого нанесення ударів.

Згідно зі звітом, в даний час Китай має близько 420 000 військовослужбовців поблизу Тайваню, що на 4 000 більше, ніж у минулому році. Для порівняння, Збройні сили Тайваню складаються з 89 000 військовослужбовців.

Ситуація навколо Тайваню

На тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну з'явилися побоювання, що Китай піде на такий же сценарій щодо Тайваню. У Сенаті США висловлювали думку, що якщо Вашингтон не зможе на потрібному рівні підтримати Україну у війні проти Росії, то це буде сигналом для Китаю може захопити Тайвань

У свою чергу китайський лідер Сі Цзіньпін заявив, що ніяка сила не завадить повернути Тайвань під контроль Китаю.

Вас також можуть зацікавити новини: