Стало відомо, як живеться на карантині в Іспанії / Ілюстрація REUTERS

Український підприємець Оксана Кісак, що живе в Барселоні, розповіла про суворі умови карантинного побуту в Іспанії.

Жінка розповіла, що карантин у країні почався в середині березня. Відтоді його декілька разів продовжували.

Читайте такожІспанські курорти цього літа будуть закриті для іноземців - ЗМІ

«Він [карантин] насправді суворий. Нам не можна без поважної причини виходити на вулицю. Якщо будеш знаходитись десь за півтора кілометри від дому, трошки далі, також тебе чекає штраф. Якщо ти будеш повертатися з магазину, і сумка буде не заповнена на тиждень на два покупками, а ти будеш іти буквально зі сметаною, або з хлібом, також тебе очікує штраф», - розповіла українка.

За словами мешканки Барселони, вона добре розуміє суворість карантину, оскільки її саму оштрафували за похід в магазин з подругою (вдвох ходити не можна). Штраф має надійти їй вже після карантину. Його розмір, як обіцяють, має скласти від 600 до 1000 євро.

Українка повідомила, що люди, які працюють на державній роботі зараз отримують 50% від зарплати. Приватним підприємцям обіцяють допомогу в розмірі 700 євро. Вона і сама подала заяву на допомогу, але наразі її ніхто не отримав. Кошти обіцяють виплатити вже після закінчення карантину.

Водночас, іспанські підприємці опинились у складному становищі, оскільки їм нерідко доводиться продовжувати оплачувати оренду приміщення для свого бізнесу (це залежить від власника, регіону, тощо).

Втім, карантин в Іспанії почали пом’якшувати. З понеділка на роботу дозволили вийти будівельникам, а після 9 травня обіцяють потроху відкривати перукарні та заклади краси.

Нагадаємо, піковий рівень смертності від коронавірусу був зафіксований в Іспанії 2 квітня – тоді за добу померло 950 осіб. Відтоді встановилася тенденція до зменшення числа жертв, але з періодичними стрибками кількості загиблих вгору.

Читайте також: