REUTERS

Щонайменше двоє людей, які померли на початку і всередині лютого, контактували з новим коронавірусом. Про це заявили чиновники системи охорони здоров'я в Каліфорнії. Таким чином, COVID-19 почав поширюватися в США і відбирати життя на кілька тижнів раніше, ніж до цього часу вважалося.

Як пише Washington Post, у зразках тканин, зібраних з тіл загиблих в окрузі Санта-Клара, штат Каліфорнія, був вийвлений коронавірус. Одна з жертв померла 6 лютого, а інша - 17 лютого. Але до цього часу вважалося, що перша смерть від COVID-19 у США сталася 29 лютого у Кіркленді, штат Вашингтон.

Читайте такожBloomberg: В США люди труять себе, намагаючись захиститися від коронавірусу

Відео дня

Тоді ж передмістя Сіетла перетворилося на гарячу точку епідемії. В березні чиновники у сфері охорони здоров'я в штаті пов'язали дві інші смерті за 26 лютого з COVID-19. Але дані про причини смерті людей в Санта-Клара відкидає початок поширення коронавірусу в США на кілька тижняв назад.

"Факт, що смерті через COVID-19 були ще на початку лютого, дуже важливий. Тому що це означає, що вірус був тут значно довше, ніж ми це зрозуміли. Він безперешкодно поширювався у спільноті якийсь час", - сказав лікар і голова округ Санта-Клара Джефф Сміт.

Наразі не відомо, як саме двоє перших жертв заразилися. Адже немає жодних даних про те, що вони їздили кудись за кордон. Як пояснила лікар Сара Коді, буде проведене додаткове розслідування, щоб з'ясувати всі обставини.

Читайте такожNew York Times: Найстрашніша частина пандемії COVID-19 ще попереду

Причиною, чому перші смерті від коронавірусу, не вдавалося виявити аж до цього часу, видання називає жорсткі обмеження на проведення тестів у лютому, коли пандемія тільки розгоралася. Обидві смерті в Каліфорнії сталися тоді, коли Центр контролю і профілактики захворювань США наказав тестувати лише людей з очевидними симптомами й відомою історією мандрівок. Жертв не перевіряли на коронавірус до проведення розтинів.