Колеснікову затримали й заарештували / Фото: REUTERS

Представник білоруської опозиції Марія Колеснікова, яку два місяці тому викрали в Мінську, розповіла, як це відбувалося.

Про це повідомляє TUT.by.

За її словами, після викрадення її відвезли і силою затягли в кабінет начальника управління по боротьбі з оргзлочинністю МВС Білорусі Миколи Карпенкова. Той, за словами активістки, кричав, ображав і залякував її.

Відео дня

Читайте такожУ Білорусі під час акцій протестів затримали понад тисячу людей

"У його кабінеті "бесіда" відбувалася з двома іншими панами: Геннадієм Казакевичем, першим заступником міністра внутрішніх справ і Андрієм Павлюченком, начальником ОАЦ. Вони поставили ультиматум: я їду з країни і з-за кордону роблю, що хочу, Або мене вивезуть - живу або по частинах. Зламають пальці, закриють на 25 років на зоні, де я буду шити сорочки силовикам. Бесіда тривала пару годин з перервою на "відпочинок" в камері одиночці", - розповідає Марія Колеснікова.

Після її перевезли в СІЗО білоруського КДБ. Там опозиціонерку обшукали і помістили в камеру-одиночку. Через кілька годин пройшла ще одна "бесіда" - вона тривала до пізньої ночі.

"Серед безлічі питань їх цікавила інформація про мене, Хто автор текстів, чому я стверджую про фальсифікації, на яких підставах стверджую, що Тихановська перемогла, чи організовувала я несанкціоновані масові заходи, чи намагалася перешкодити роботі держорганів, чи пов'язана я з Нехта (найбільший опозиційний Телеграм-канал в Білорусі, - УНІАН) і цілі Координаційної ради. Чи розумію я що відповідальність за побитих, убитих лежать на мені, а не на тих, хто віддавав накази. Вони дійсно вважають, що існують "ляльководи", що ззовні хтось намагається вплинути на ситуацію в Білорусі, а ті хто виходять на вулицю - злочинці, а не мирні білоруси", - розповіла вона.

Читайте такожБілоруській опозиціонерці Колесніковій продовжили арешт

Колеснікова зізнається, що боялася потрапити до в'язниці, де її могли вбити. 

"Я не шкодую ні на хвилину про своє рішення залишитися. Не боюся кримінальної справи, в'язниці, і абсолютна впевнена, що боятися повинні ті, хто скоює злочини... Я відповідаю за всі свої слова і можу в подробицях описати всі кабінети, коридори, приміщення в яких я перебувала. Готова впізнати всіх учасників подій, що сталися зі мною 07.09.2020-08.09.2020", - сказала вона, додавши, що подала заяви на дії силовиків у Слідчком і Генпрокуратуру Білорусі.

Колеснікову викрали: що відомо

  • Троє членів Координаційної ради опозиції - Марія Колеснікова, Іван Кравцов і Антон Родненков - 7 вересня були захоплені невідомими в Мінську, їх місцезнаходження більше доби залишалося невідомим.
  • 8 вересня Кравцов і Родненков розповіли на прес-конференції в Києві, що їх схопили напередодні, перевозили з однієї будівлі в іншу з мішками на голові і допитували, після чого запропонували покинути країну. Вони погодилися виїхати разом з Колесніковою, проте коли машина прибула до білорусько-українського кордону, Колеснікова відмовилася його перетинати.
  • 9 серпня стало відомо, що Колеснікова виступає підозрюваною у справі про "публічні заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці".