Уоллес розповів про активність російських військових кораблів / Ілюстрація REUTERS

Великобританія вважає Росію "противником, який становить загрозу номер один".

Про це сказав міністр оборони Великобританії Бен Уоллес в інтерв'ю The Telegraph.

Читайте такожІзраїль має законне право на самооборону - Меркель

Відео дня

Уоллес розповів про активність російських військових кораблів.

"Нас регулярно відвідують цікаві російські кораблі, зараз нас регулярно відвідують кілька військових російських кораблів", - сказав Уоллес.

За його словами, наприкінці минулого року в Ірландському морі був помічений російський підводний човен. Глава Міноборони повідомив, що Лондон не фіксував їх присутність в Ірландському морі "дуже давно".

Міністр заявив, що Великобританія намагалася провести деескалацію і пробувала "інші методи". За його словами, "досить складно сказати" куди рухаються відносини двох країн, поки Росія "не змінить своє ставлення".

Британія і загроза з боку Росії

У березні 2021 року влада Великобританії назвала Росію головною загрозою в комплексному огляді оборонної та зовнішньої політики країни до 2030 року. В якості однієї з відповідей Лондон планує майже в півтора раза збільшити ядерний потенціал Королівства - зі 180 до 260 боєголовок.

Стягування Росією військ до кордону з Україною

  • 30 березня Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що РФ зосередила уздовж кордону України та на тимчасово окупованих територіях 28 батальйонних тактичних груп, і під виглядом підготовки до навчань планує ще підтягнути до 25 батальйонних тактичних груп, що створює загрозу військовій безпеці нашої держави.
  • 31 березня The New York Times повідомила, що Росія стягує чотири тисячі військових до кордону з Україною.
  • Також з'явилося відео з ешелоном військової техніки, яку російські війська перекидають в окупований Крим через Кримський міст.
  • Командування збройних сил США в Європі підвищило свою бойову готовність до найвищого рівня після відновлення бойових дій між російськими бойовиками та українськими військовими в Донецькій області.
  • США зажадали від Росії пояснень через стягування своїх військ до кордону з Україною, а також попередили Росію про реакцію у разі агресії щодо України.
  • Президент Володимир Зеленський заявляв, що РФ шляхом збільшення кількості військ на кордоні намагається чинити тиск на Україну.
  • 8 квітня Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що ситуація контролюється, а українські військові готові реагувати як на загострення ситуації на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей, так і вздовж усього українсько-російського кордону.
  • 22 квітня Росія заявила, що починає відведення військ Південного та Західного військових округів, які проводили навчання в окупованому Криму та поблизу кордонів України, до пунктів постійної дислокації з 23 квітня. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що "всі поставлені цілі досягнуті".
  • 26 квітня 2021 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що, попри часткове відведення військ Російської Федерації, військова загроза в кордонах України є постійною.