МЗС ФРН викличе посла РФ в Німеччині через Навального / фото REUTERS

Експерти з лабораторії бундесверу виявили в організмі російського опозиціонера Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок".

Про це 2 вересня повідомив в Twitter представник уряду Німеччини Штефан Зайберт.

За його словами, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною.

Відео дня

У зв'язку з цим Берлін закликає Москву пояснити обставини отруєння російського опозиціонера.

Представник німецького уряду, зокрема, сказав, що МЗС ФРН викличе посла РФ в Німеччині для бесіди про ситуацію з Навальним.

Читайте такожГенпрокуратура РФ хоче дізнатися у Німеччини результати аналізів Навального

Навального отруїли: що наразі відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів до Томська. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • У ЗМІ повідомили, що Навального могли отруїти оксибутиратом натрію, який викликає галюцинації, неспокій, сплутаність свідомості і патологічне мислення.
  • Навальний після отруєння знаходиться в комі у важкому стані. Його під'єднали до апарату ШВЛ.
  • Правоохоронні органи РФ поки не розглядають версію навмисного отруєння Навального. За даними ЗМІ, Навальний міг збирати матеріал для розслідування про депутатів з партії Путіна.
  • 21 серпня у штабі Навального з посиланням на транспорту поліцію заявили про виявлення в організмі політика небезпечної речовини. Проте у лікарні Омська цю інформацію одразу ж заперечили. 
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці. 24 серпня у Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.

Що таке отрута "Новачок"

  • "Новачок" - це група фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Радянський Союз вів його розробки в 1970-і і 1980-і роки.
  • До групи "Новачок" належить більше сотні різних за структурою отруйних речовин. Найнебезпечнішими з них вважаються "Новачок-5" і "Новачок-7". Вони в вісім разів перевершують по токсичності газ VX - найбільш отруйна з усіх штучно синтезованих людиною речовин.
  • "Новачок" вражає нервову систему, в результаті чого жертва отруєння не може дихати і відчуває дуже сильні болі. Отруєння речовиною типу "Новачок" лікують введенням пацієнту двох препаратів - антидоту і антропіну.