За задумом отруйників, Навальний повинен був померти в літаку / ілюстрація REUTERS

Російського опозиціонера Олексія Навального отруїли новим різновидом отрути "новачок", доступ до якої може бути тільки у спецслужб.

Про це повідомляє німецький журнал Die Zeit з посиланням на неназвані джерела. 

За інформацією видання, ця версія "Новачка" більш смертоносна і діє повільніше, ніж версії, про які було відомо раніше.

Відео дня

Читайте такожВіце-канцлер Німеччини: Навального однозначно отруїли " Новачком"

За задумом отруйників, Навальний повинен був померти в літаку, проте залишився живий "завдяки ланцюжку щасливих випадковостей" - діям пілота, який відразу ж посадив літак, і лікарів, які оперативно вкололи йому атропін. 

Як вважає Die Zeit, операцію з використанням такої новітньої отрути могла провести тільки російська спецслужба.

«Це залишає тільки один правдоподібний висновок: саме Кремль віддав наказ прибрати з дороги небажаного політика», - вважає Die Zeit. 

Залишки речовини, за даними джерел видання, німецькі лікарі знайшли на шийці пляшки з водою, з якої пив Навальний, і на його руках. Як пише Die Zeit, німецька влада вважає, що один з агентів, що стежили за політиком, міг нанести отруту на поверхню чашки, з якої політик пив чай, або ж отрутою побризкали вже в готовий чай.

Навального отруїли: що відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів з Томська до Москви. Через це повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Зараз він знаходиться в німецькій клініці. 24 серпня в Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії Бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології та токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" у крові, сечі і на шкірі Навального.
  • Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 країн-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку з отруєнням Навального.
  • Російські лікарі заперечують отруєння Навального "Новачком" і називають діагноз "фантастичним". На думку головного токсиколога Омської області, у Навального було «не отруєння, а захворювання — метаболічний синдром».

Що таке отрута "Новачок"

  • "Новачок" - це група фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Радянський Союз вів її розробки в 1970-ті і 1980-ті роки.
  • До групи "Новачок" входить більше сотні різних за структурою отруйних речовин. Найнебезпечнішими з них вважаються "новачок-5" і "новачок-7". Вони у вісім разів перевершують по токсичності газ VX - найбільш отруйну з усіх штучно синтезованих людиною речовин.
  • "Новачок" вражає нервову систему, в результаті чого жертва отруєння не може дихати і відчуває дуже сильні болі.