Попри те, що відповідальність за теракт в російському "Крокус Сіті Хол" взяла на себе ІДІЛ ("Вілаят Хорасан" - філія угруповання ІДІЛ в Афганістані, також відома як "ІД – Хорасан"), Росія патологічно намагається прив’язати до ситуації Україну: путін та російська "верхівка" продовжують звинувачувати у всіх гріхах "київський режим" та погрожують вбивством "усіх причетних". Для чого вони це постійно ретранслюють? Для впливу на внутрішнього споживача.

Росії немає сенсу переконувати в цьому Північну Корею, Іран чи Білорусь. По-перше, тому, що у них є своя думка щодо того, що відбувається. По-друге, якщо їм буде вигідно підтримувати саме цей наратив, вони будуть це робити без "російського впливу". По-третє, в цьому контексті варто дивитись на ситуацію не з позиції: "Ми вам віримо, це дійсно так", а з позиції: "А що ви нам дасте за те, щоб ми підтримували цю вашу ідею?".

Тому наразі у версію "українського сліду" ніхто не вірить, окрім самих росіян. Адже росіяни – це кволі безхребетні субстанції, які не мають критичного мислення.

Усі дії, які ми зараз бачимо від російських спецслужб – недолугі та максимально примітивні. І тут треба враховувати той факт, що на загал їхній керівник – сам недолугий та примітивний як стратег.

Путін – "гравець" не дуже високого рангу. Якщо ми говоримо про рівень спецслужб і про рівень ось таких інформаційно-психологічних спецоперацій, то путін – не офіцер КДБ "вищого ешелону", а такий собі середній функціонер – молодший оперативний розвідник, молодший опер. Ось це – рівень путіна. А такий ніколи не може прораховувати наперед гарні стратегії.

Зважаючи на саме такий ресурс у безпосереднього керівника, не дивно, що усі російські спецслужби та уся російська пропаганда теж примітивні й недолугі. І саме тому такі наративи, які вони розповсюджують сьогодні, орієнтовані виключно на внутрішнього, невибагливого споживача. У той час, коли спецслужби інших країн все ж таки працюють на те, щоб убезпечувати своїх громадян від терористичних актів, спецслужби російської федерації працюють саме на те, щоб пригнічувати та контролювати своїх громадян. При цьому ресурсу на упередження терористичних загроз у них вже не вистачає…

Попри те, кого вони зроблять безпосередньо винними у скоєнні цього терористичного акту – таджиків, афганців, іракців чи сирійців, попри те, хто братиме на себе відповідальність, продовжуватиметься демонізація України, мовляв, "ось, бачите, що вони творять"… Це таке собі виправдання для продовження російської "сво".

Однак росіянам варто готуватись до нових терактів. Адже "Вілаят Хорасан", які взяли на себе відповідальність за цей теракт, м’яко кажучи, незадоволені тим, що відбувається.

"Вілаят Хорасан" з 2021 року постійно погрожують росії помститися за вбивства мусульман в Сирії та Афганістані. І з 2021 року вони будують свою концепцію терористичних актів на території російської федерації. Наразі вони вперше за увесь цей період провели настільки успішну масштабну криваву терористичну акцію. І що в результаті? Вони зняли відео, вони зробили заяву. Потім ще раз зняли відео, де підтверджують, що це їхніх рук справа. Ще одну заяву зробили…

А що робить росія? Росія заявляє, що все це… Україна. І це реально бісить ІДІЛ, реально бісить "Вілаят Хорасан".

А коли ти бісиш терориста, то на що треба очікувати у відповідь? На черговий терористичний акт.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"