Лукашенко доручив силовикам не допустити проведення акції "живий ланцюг" / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив силовикам не допустити проведення акції "живий ланцюг" від Вільнюса до Києва на підтримку протестувальників у його країні.

Про це Лукашенко заявив у суботу на нараді в Центрі стратегічного управління в Міністерстві оборони Білорусі, коментуючи свою розмову з президентом РФ Володимиром Путіним.

"Ще один момент, який не може не насторожити нас. Ми також із президентом Путіним це обговорювали. Ви бачите не тільки заяву цих держав, які перебувають на заході від нас, не тільки їхню пропозицію. Але цікава з'явилася інформація сьогодні вночі, до ранку, про те, що вони хочуть збудувати "ланцуг" від Вільнюса до Києва. Тобто ланцюг небайдужих. Мало на проспекті в Мінську небайдужих з квіточками і в ланцюгах... Уже хочуть виставити від Вільнюса до Києва і зібрати туди понад 300 тис. людей", - сказав Лукашенко.

Читайте також"результату не віклікають довіри": МЗС України виступив Із заявив относительно віборів у Беларуси

Він доручив Міністерству оборони, МВС і КДБ, а також генеральному прокурору "категорично не допустити подібних дій".

За словами Лукашенка, ясно, на що натякають.

"Я це вже проходив після розпаду Радянського Союзу, коли була спроба створення Балто-Чорноморського регіону - санітарної зони: три балтійські держави, Білорусь, Україна, щоб відокремити Росію від Заходу", - заявив він.

"Але все б нічого, але ми не хочемо бути відхожим місцем і когось санітарити, бути санітарним кордоном. І ми розуміємо, до чого це може призвести. Тому з президентом Росії домовилися про те, що ми будемо тут діяти у взаємодії", - додав Лукашенко.

Вибори і протести в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • За остаточними результатами ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців.
  • Тисячі жителів Білорусі, незадоволені підрахунками після голосування, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • Правоохоронні органи Білорусі затримали кілька тисяч учасників акцій в різних містах країни.
  • 13 серпня ввечері частина затриманих почали випускати на свободу. 14 серпня в МВС Білорусі заявили, що відпустили понад 2000 затриманих.
  • 14 серпня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про підтримку введення санкцій за порушення демократичних цінностей і прав людини в Білорусі.
  • Віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хосеп Боррель заявив, що Європейський Союз не визнає результати виборів президента Білорусі й починає роботу над запровадженням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство стосовно протестуючих.
  • 15 серпня, Лукашенко провів телефонну розмову з Путіним, після якого заявив, що президент Росії пообіцяв йому всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни.