Дружина шейха Мохаммеда втекла  до Лондона \ фото REUTERS

Емір Дубаю Мохаммед ібн Рашид Аль Мактум наказував зламати телефони колишньої дружини принцеси Хаї та її адвокатів, чим порушив британські закони.

Про таке розпорядження прем'єра Об'єднаних Арабських Еміратів стало відомо з оприлюднених Високим судом Англії документів. Саме до британської столиці у 2019 році втекла разом з двома дітьми тодішня дружина шейха, принцеса Хая. Відтоді битва за опіку над дітьми тривала у суді. За даними суду, злам стався саме під час процесу про опікунство над дітьми.

Раніше принцеса розповідала, що колишній чоловік залякував її, а, як стало відомо з даних суду, ще й наказав за допомогою ізраїльського програмного забезпечення зламати телефони екс-дружини та її адвокатів.

Суд також постановив, що наближені шейха намагалися купити особняк по сусідству з житлом Хаї недалеко від Лондона, що змусило принцесу відчувати себе в небезпеці.

Шейх Мохаммед відкинув звинувачення і заявив, що висновки суду були засновані на доказах, з якими суд його навіть не ознайомив. "Я завжди відкидав висунуті звинувачення і продовжую це робити", - йдеться в його заяві, передає Бі-бі-сі.

Британський суд зрештою лишив сина і доньку шейха під опікою матері. Судовий процес став одним з найдорожчих - витрати на нього становлять мільйони фунтів стерлінгів, передає ТСН.

Шейх Мохаммед і принцеса Хая

Серед дружин шейха Мохаммеда найбільш відома принцеса Хайя бинт аль-Хусейн, єдинокровна сестра короля Йорданії Абдалли II. Вони одружились 10 квітня 2004 року.

У 2007 році принцеса Хайя народила шейху Мохаммеду дівчинку Аль Джалілю, а в січні 2012 року - сина Зайеда.

Влітку 2019 року стало відомо, що принцеса Хайя втекла від чоловіка в Лондон разом з дітьми. За повідомленнями преси, побоюватися за своє життя принцеса Хайя стала після того, як шейх Мохаммед запідозрив її в близькості з охоронцем-британцем.

Хто така принцеса Хая

Хая бінт аль-Хусейн вдягається як європейська світська жінка, в тій чи іншій мірі володіє шістьма мовами. Довгий час вона була найбільш публічно відомою з шести офіційних дружин шейха Мохаммеда.

Після втечі у другій половині 2019 року вона проживала спочатку в Німеччині, де запросила притулку і подала документи на розлучення, а потім в своєму особняку вартістю $107 млн в Лондоні. При втечі з собою принцеса Хайя прихопила близько $39 млн готівкою.