Лукашенко відреагував на протести робітників / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко відреагував на масові страйки на підприємствах країни, заявивши, що вони можуть негативно позначитися на їх майбутній роботі.

Про це Лукашенко заявив на нараді з будівельниками в п'ятницю, пише держагентство "Белта". Він також спростував інформацію про свій виїзд за кордон. "Я поки живий і не за кордоном", - сказав він.

Лукашенко стверджує, що під час пандемії коронавірусу заборонив звільняти робітників, а зараз в країні нібито намагаються "розгойдати трудові колективи".

Відео дня

Читайте також"Чоловіки вили від побиття": звільнені учасники протестів розповіли про жахи в СІЗО Мінська (фоторепортаж, відео)

Як приклад наслідків страйків він привів підприємство "Білоруськалій". "Якщо вони застрайкують на два дні, то конкуренти - росіяни і канадці - перехрестяться. І швиденько на ринок поставлять те, що вони хочуть поставити", - сказав він.

Аналогічну заяву він зробив і щодо машинобудівної галузі.

"Заради бога. Ви сьогодні не зробите 10 тракторів, які не поставите на ринок, завтра німці приїдуть з американцями, привезуть свою техніку росіяни. Теж перехрестяться", - вважає Лукашенко, стверджуючи, що якщо виробництво зараз зупиниться, то воно ніколи не розкрутиться знову.

"Людям треба це пояснити: хочете - страйкуйте, хочете працювати - працюйте", - додав він.

Страйк у Білорусі: що відбувається

  • Страйк почався ближче до полудня 11 серпня.
  • До нього приєдналися робітники низки підприємств Мінська та інших міст.
  • Згодом стало відомо про розгін силовиками людей, які зібралися на прохідній одного з заводів.
  • У той же день до страйку приєдналися нові підприємства. Протести робітників тривають в країні вже кілька днів і охопили різні куточки Білорусі.
  • Напередодні голова Ради Республіки Національних зборів Білорусі Наталія Качанова заявила, що президент Олександр Лукашенко "почув думку трудових колективів" і доручив розібратися з усіма фактами затримань на протестних акціях.
  • Сьогодні страйк пройде в Мінському метрополітені.