У Канаді знайшли таємне кладовище дітей / ілюстрація - фото ua.depositphotos.com

У канадському місті Камлупс на території старої школи-інтернату для корінних народів знайшли останки щонайменше 215 похованих дітей. При цьому документальних підтверджень їх смертей немає.

Читайте такожВ Івано-Франківську на смітнику знайшли немовля

Про це пише CBC, посилаючись на представників місцевого корінного населення.  

Відео дня

Як заявляють в громаді Tk'emlups te Secwepemc Nation, за їхніми даними мова йде про зниклих дітей і невраховані смерті. Деяким похованим на території школи було всього три роки.

Голова місцевої коронерської служби Ліса Лапойнт підтвердила інформацію про знайдені рештки. Чиновники співпрацюють з місцевою громадою в процесі збору інформації.

«Ми усвідомлюємо трагічне, несамовите спустошення, яке залишила після себе канадська система шкіл-інтернатів, що торкнулася так багатьох. Наші думки сьогодні з тими, хто у скорботі", - висловилася вона.

Школа-інтернат для корінного населення в Камплусі працювала з 1890 по 1969 роки, після чого федеральний уряд прийняв її в своє розпорядження від католицької церкви і перетворив в корпус денної школи, до остаточного закриття в 1978 році.

У школі могло нараховуватись до 500 учнів, які були вихідцями з громад місцевих корінних народів.

Як розповіла глава культурного центру при Університеті Британської Колумбії у Ванкувері Мері Еллен Тюрпель-Лафонд, раніше дослідники повідомляли про 50 смертей в школі Камплуса.  При цьому вона вказала на великі проблеми з історичними записами, включно з тими, які зберігаються у католицьких організацій. Це ускладнює дослідження того, що сталося.

За словами Тюрпель-Лафонд, жахлива знахідка підтверджує те, про що представники місцевих громад говорили роками: чимало дітей йшли в школу і більше ніколи не поверталися. При цьому уряд часто переміщував дітей, тож багато з них могли бути і не місцевими.

У XIX-XX століттях школи-інтернати використовувалися в Канаді для насильницької асиміляції корінних народів.

За даними канадського Центру істини і примирення (NCTR), в подібних школах-інтернатах загинули щонайменше 4100 дітей – представників корінних народів. Однак реальна кількість жертв може бути набагато вищою. Дітей відправляли в школи примусово, багато пропали безвісти.   

Вас також можуть зацікавити новини