У Латвії заборонили канал, який ретранслював російські передачі \ фото ua.depositphotos.com

Латвійський регулятор анулював ліцензію "першого Балтійського каналу Латвія" (ПБК), який ретранслював програми російського Першого каналу. 

Національна рада з радіо і телебачення Латвії (регулятор) пояснив рішення порушеннями європейського законодавства. У повідомленні регулятора йдеться, що ПБК пустив в ефір продукцію інших ЗМІ - це було першим порушенням. Крім цього, згідно ліцензії, ПБК повинен відводити 51% ефірного часу європейській продукції - це правило не дотримувалося.

Третє порушення - загроза громадському здоров'ю: в одній з програм було сказано, що коронавірус не дуже заразний, а захистити себе можна вживанням в їжу оселедця. У всіх трьох випадках канал був оштрафований, третє за рахунком порушення дало можливість анулювати ліцензію. Мовлення має бути припинено 26 жовтня.

Відео дня

Згідно з даними компанії Kantar, у вересні ПБК був найпопулярнішим російськомовним телеканалом в Латвії, а також третім за популярністю каналом в країні (поряд з каналами латиською мовою). Близько 40% жителів Латвії - російськомовні, передає Бі-бі-сі.

Заборона російських телеканалів у Латвії

15 лютого латвійський регулятор на рік призупинив мовлення телеканалу "РТР-Росія", тому що в програмі "60 хвилин" Україна була названа терористичною державою. Відібрати ліцензію у цього каналу латвійський регулятор не міг, оскільки вона була видана в Швеції.

З 10 лютого латвійський регулятор заборонив мовлення 16 російських каналів, серед яких "НТВ світ Baltic" і "Ren TV Baltic". Це рішення латвійська рада з електронних ЗМІ пояснила тим, що компанія-ретранслятор втратила права на ретрансляцію.

У листопаді 2019 року латвійський регулятор заборонив мовлення у країні дев'яти російських каналів, серед яких - "П'ятий канал", "Будинок кіно", "Бобер" та інші.