У Мінську, де після після інавгурації Олександра Лукашенко громадяни вийшли на протест і почалися жорстокі затримання, активісти тікають від ОМОнівців до ТЦ "Галерея". Охорона закладу наразі зачинила його на вхід.

Читайте такожТихановська про інаугурацію Лукашенка: насправді він просто пішов на пенсію

Про це пише Tut.by.

Як повідомляє видання, силовики почали розганяти водометами протестувальників. Є також інформація про нібито застосування перцевого газу. Крім того, від дій силовиків постраждав чоловік. Потерпілий розповідає, що його вдарили по голові. 

Білоруські ЗМІ зазначають, що попри силовий розгін, люди заховалися у ТЦ "Галерея", але охоронці заблокували вхід. Наразі до закладу під'їхали автозаки, а біля закладу чергують силовики.

Також чимало протестувальників затримали в бізнес-центрі Royal Plaza на проспекті Переможців. А на площі Перемоги нині перебуває кілька десятків протестувальників. У центр міста проїхали 12 автівок із силовиками. 

Станом на 20:00 повідомлялося про 50 затриманих в столиці Білорусі, затримання тривають в різних районах міста. Також ЗМІ з посиланням на очевидців писали, що силовики в автозаках б’ють протестувальників. Біля стели ввечері знову застосували водомет з підфарбованою водою. Зараз навколо неї вишикувалися військові зі щитами.

Водночас учасники протестів проти інавгурації Олександра Лукашенка перекривають вулиці в центрі білоруської столиці. Вони виходять на проїжджу частину і зупиняють рух. Водії сигналять їм на підтримку і аплодують.

Фото TUT.by

За даними Белсат, вісім автобусів з омонівцями рушили до станції метро Малинівка, де часто збираються протестувальники.

Протести в Білорусі та інавгурація Лукашенка: що відомо

9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.

Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.

У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.

Сьогодні, 23 вересня, у Мінську відбулася інавгурація Лукашенка.

Білоруська опозиція закликала розпочати безстрокову акцію непокори після цієї таємної інавгурації.