В Ірані тривають протести / фото depositphotos.com

В Ірані назріває або вже стався розкол серед влади. Йдеться, зокрема, про арешт племінниці аятоли Хаменеї.

Про це заявив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данілов у ефірі "Еспресо". Експерт пояснив, що хоча цей епізод не має жодного значення для самого аятоли, він є дуже показовим з погляду ситуації у владі Ірану.

"Фланг Хаменеї - це частина континууму людей, які близькі до влади або є нею. За тими скупими інформаційними повідомленнями, можна дійти висновку, що всередині правлячої групи назріває або вже стався розкол. Це дуже важливий сигнал для протестувальників і тих, хто стежить за ситуацією в Ірані", - додав Данілов.

Відео дня

Він нагадав, що в країні вже тривають народні протести. У цьому процесі важливу роль відіграють розкол еліт і політичне представництво, яке мають сформувати протестувальники для перемогти. Ще одним, хоч і необов’язковим складником, є перехід армії або її частини на бік учасників акцій. Зараз цього поки не відбувається.

"Це свідчення того стану, у якому перебувають правлячі групи й наближені до них - жорстока внутрішня боротьба", - підсумував заступник директора Центру близькосхідних досліджень.

Протести в Ірані

Масові протести в Ірані почалися у вересні 2022 року. Причиною стала смерть 22-річної Махси Аміні, яка померла після затримки іранською поліцією моралі.

На початку листопада іранські законодавці закликали судову систему країни вжити рішучих заходів стосовно приблизно 14 тисяч людей, які вийшли на протести. 

За даними ООН, під час акцій протестів в Ірані лише за минулий тиждень було вбито понад 40 осіб. Серед загиблих – двоє підлітків. 

Вас також можуть зацікавити новини: