Литва виступає проти російської військової допомоги для Білорусі / REUTERS

Російська військова "допомога" Білорусі означатиме вторгнення в країну.

Читайте такожЄвропа відреагувала на протести в Мінську: через два дні лідери ЄС вирішать долю БілорусіПро це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, коментуючи готовність Росії надати "допомогу" Білорусі на тлі протестів, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Він додав, що жодних причин для військової підтримки з боку Росії немає, і немає законних чи інших підстав для цього.

Відео дня

"Це (військова підтримка. - УНІАН) означало б вторгнення в країну і знищило б останні сліди її незалежності", - сказав Лінкявічюс.

Міністр додав, що Росія сильно ризикує у такому випадку.

"Якщо вона це зробить, перед обличчям того, що відбувається в Білорусі, на тлі підтримки населення, слід визначити, що вторгнення не буде виправданим ні юридично, ні морально, ні політично", - додав він.

Ситуація у Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, решту трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками.
  • З ночі 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни було затримано близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня ввечері затриманих почали випускати з ізоляторів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні. Він провів дві телефонні розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. За їх підсумками в Кремлі заявили про готовність надати «сприяння у розв‘язанні проблем» у Білорусі.