Грицак думає, що настає десятиліття воєн і українська війна буде однією з них / фото Ярослав Грицак/Facebook

Український історик, професор Українського католицького університету (УКУ) Ярослав Грицак висловив припущення, що світ входить у десятиліття воєн, коли вирішується, чи взагалі існуватиме XXII століття.

"Останні тридцять років українського життя були цікаві тим, що ми прожили три революції. І по суті, другий десяток цього століття - це десятиліття революцій, яке почалося з Occupy Wall Street, і піком якого була Арабська весна. Майже в кожній другій країні була революція: Білорусі, Вірменії, Казахстані, Ірані, Тайвані, Вірменії, Казахстані", - сказав він в інтерв'ю NV.

Історик нагадав, що в журналі New York Times, який вийшов наприкінці грудня 20-го року, було написано, що закінчується століття революцій. На його думку, цікаво, що більшість цих революцій програла, і Україна була однією з небагатьох країн, де революція виграла.

Відео дня

"Зараз ми виходимо з десятиліття революцій і, схоже, заходимо в десятиліття воєн. Це ми бачимо не тільки в Україні, а й в Ізраїлі. Також є Тайвань, можливо Іран. Бачимо, що нові й нові осередки виникають. Мабуть, ви знаєте цю історію, коли Ніл Фергюсон (британський історик, письменник і журналіст, професор історії в Гарвардському університеті - ред.) посперечався зі Стівеном Пінкером, професором Гарвардського університету, який переконує, що всесвіт іде на краще, що насильства поменшає. Фергюсон так не вважає, він посперечався, що до кінця цього століття у війнах загине щонайменше мільйон людей", - сказав Грицак.

Він думає, що настає десятиліття воєн і українська війна буде однією з них.

"Я скажу зараз те, що я б не хотів говорити, але це мене мучить. Я думаю, що ми зараз живемо в такому столітті, де буде вирішуватися, чи буде взагалі XXII століття. І якщо буде - то яке. Тому що за багатьма прогнозами й оцінками, які давалися, 20-ті роки можуть бути критичними для вирішення ключових проблем, які стоять перед людством, і які загрожують нам зникненням", - додав він.

Напруга між Китаєм і Тайванем

Народно-визвольна армія Китаю планує вторгнення на острів Тайвань на початку червня 2024 року, пише Global Press із посиланням на джерела в Міністерстві оборони Китаю та агентстві Сіньхуа. Вказується, що китайські військові почали навчання навколо всього Тайваню, включно з островами Кіньмень і Доньінь.

Своєю чергою, Тайвань підняв у повітря літаки, а також перевів війська в підвищену бойову готовність у відповідь на широкомасштабні навчання Китаю, повідомляє Associated Press.

Вас також можуть зацікавити новини: