Фермер бульдозером сровнял вал Парасковиевской крепости / МВД

Як повідомили УНІАН у відділі зв’язків із громадськістю та ЗМІ прокуратури Харківської області з посиланням на прокурора Нововодолазького району Володимира Купріянова, кримінальне провадження за фактом незаконного знищення культурної спадщини (ч.2 ст.298 КК України) було відкрите 23 жовтня.

Читайте такожУ районі Майорська відбуваються зіткнення між групами бойовиків - Тимчук

За його даними, місцевий фермер бульдозером розгорнув вал земляної Парасковіївської фортеці Української оборонної лінії, зведеної у 18 столітті. Про знищення пам’ятки архітектури обласного значення повідомив Мелихівський сільський голова.

Відео дня

"Частина Українського валу пролягає вздовж полів, орендованих одним із фермерів району. У жовтні поточного року бульдозеристи господарства повністю зрівняли з землею більше 1 км історичного валу та частково розгорнули ще майже 7 км лінії", - зазначив Купріянов.

Наразі триває досудове розслідування. Максимальна санкція статті передбачає 3 роки позбавлення волі.

Довідка УНІАН. Українська лінія - пам'ятка воєнно-інженерного мистецтва першої половини ХVІІІ ст. Побудована у 1731-1742 роках на південних околицях тодішньої держави, між ріками Дніпро і Сіверський Донець, для оборони від ворожих набігів на Україну.

Читайте такожВ НАТО високо оцінили заходи, спрямовані на боротьбу з корупцією - перший заступник секретаря РНБО

Лінія простяглася на 285 км і складалася з безперервного земляного валу з ровом. Фортеці були зв’язані одна з одною суцільним валом-реданом. Парасковіївська фортеця - сьома із 16 фортець Української лінії.

Фортеця Св. Парасковії – земляна. Її вали сягали висоти понад 4 м, а сухий рів був шириною більше 2 м.