Україна та ЄС зустрінуться, щоб підбити підсумки співробітництва та визначити нові пріоритети. Обговорення відбудеться 6 жовтня в Брюселі в рамках щорічного саміту.   Нещодавні дії України суперечать взятим зобов’язанням у рамках Угоди про асоціацію з ЄС та іншим міжнародним угодам, що підриває можливість успішного партнерства з іншими країнами та сталого розвитку України. Зокрема це стосується екологічної політики країни, яка попри обіцянки та міжнародні домовленості,  ігнорує і кліматичну кризу, і захист довкілля загалом.  

6 жовтня о 9:00 біля Кабміну з нагоди саміту Україна - ЄС громадськість покаже справжні обличчя українських політиків, які обіцяють одне, але роблять інше. Акція-перформанс “Поверніть Україну на зелений курс” покаже, яким шляхом рухається Україна і  хто заважає їй разом з європейськими країнами рухатися “зеленим” курсом до сталого і безпечного майбутнього.  

Перед КМУ активісти розмістять рельси на яких потяг, що символізує Україну, буде прямувати до ЄС (людина з прапором ЄС). Між Україною та Євросоюзом будуть стояти три політики (активісти в масках політиків) Ольга Буславець, Денис Шмигаль, Олег Уруський, які своїми діями зводять Україну з наміченого курсу. Активістка з мегафоном зачитає вимоги до влади, які також передадуть предствнику КМУ.  

Відео дня

Поки Європа активно впроваджує екологічні ініціативи та навіть розробила  Європейський зелений курс. Це довгострокове бачення розвитку економіки, в якому зростання не шкодить довкіллю, а навпаки фокусується на його захисті та відновленні. Тим часом Україна,  вкотре  проголошуючи себе “європейською” країною, на ділі планує будівництво нового блоку Слов’янської ТЕС,  відкладає прийняття амбітних кліматичних цілей, а в Держбюджет-2021 закладає  4,5 млрд грн у брудну вугільну енергетику, і аж нічого - на заходи з енергоефективності та природоохорони. 

Чому  відсутня українська екологічна політика заважає інтеграції України до ЄС? 

  • Частина Угоди про асоціацію з ЄС стосується захисту довкілля. Однак запропоновані заходи виконані лише частково, а Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості пропонує ще й відтермінувати їх імплементацію. Виправданням чого стало дороговизна імплементації цієї частини для українських підприємств. Негативний вплив цих підприємств на довкілля та здоров’я людей при цьому не враховується.  
  • У 2011 році в Україні набув чинності міжнародний Договір про заснування Енергетичного Співтовариства, мета якого розширити енергетичний ринок ЄС на сусідні країні. В рамках цього договору Україна має надавати переваги відновлюваним    джерелам    енергії   та енергоефективності з  погляду  безпеки  енергопостачання,  захисту  навколишнього   середовища. Однак в проєкті Державного бюджету 2021 відсутні кошти на енергоефективність. 
  • Під час пресконференції 11 вересня 2020 року в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець повідомила про те, що планується розпочати будівництво нового блоку на Слов'янській ТЕС і що дане питання “включено до Енергетичної стратегії України”. Таке рішення цілковито суперечить  Європейському зеленому курсу, одна з ключових цілей якого - повна відмова від викопного палива.  
  • Крім цього, у проєкті Держбюджету-2021 вдвічі зменшено фінансування природоохоронних заходів порівняно з 2019. З початком пандемії COVID-19 був переглянутий Держбюджет поточного року і частина екологічних програм лишилася без фінансування. Продовжуючи тенденцію не помічати проблеми охорони навколишнього середовища, у 2021 кошти були виділені у значно меншому розмірі. Це в країні яка займає 4 місце за кількістю смертей від забруднення довкілля. 

    Контакти для додаткової інформації: 

    Валентин Пугачов, vp@ecoact.org.ua, 066-545-14-88