Антидіабетичний засіб Avandia не буде доступним для пацієнтів у Європі через підвищений ризик серцевих нападів.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це повідомило Європейське медичне агентство, зазначивши, що разом із лікарським засобом, що випускається британською GlaxoSmithKline, будуть також заборонені його аналоги Avandamet і Avaglim.

Британська GlaxoSmithKline уже заявила, що вважає Avandia, яка принесла компанії 1,2 млрд. дол. прибутку у 2009 році, “дуже важливим” лікарським засобом. Крім того, компанія заявила, що продовжить переговори з регулювальником.

Відео дня

Європейське медичне агентство, у свою чергу, зазначило, що рішення було прийняте через те, що основною активною речовиною є росіглітазон, який власне і викликає негативні побічні ефекти.

«Ці медикаменти не будуть доступними в Європі через декілька місяців. Пацієнтам, що застосовують зараз ці медикаменти, слід було б обговорити зі своїми лікарями відповідні альтернативні методи лікування», - наголошується у повідомленні Європейського медичного агентства.

При цьому агентство зазначило, що заборона залишатиметься в силі доти, доки не буде доведено наявність груп пацієнтів, для яких переваги від вживання цих препаратів будуть більшими, ніж їхні негативні наслідки.