З 2 по 7 вересня в Ялті (Крим) пройде Міжнародний фестиваль продюсерського кіно «Кіно-Ялта 2008».

Про це УНІАН повідомили сьогодні в прес-службі фестивалю.

У конкурсній програмі фестивалю візьмуть участь 8 фільмів - по 4 від Росії і України. Зокрема, це картини: «Ілюзія страху» Олександра КИРИЄНКА, «Райські птахи» Романа БАЛАЯНА, «Полонений» Олексія УЧИТЕЛЯ, «Нова Земля» Олександра МЕЛЬНИКА.

Відео дня

За традицією просто неба на набережній Ялти для широкої аудиторії відбудуться покази фільмів позаконкурсної програми: «Гра» Олександра РОГОЖКІНА, «Розіграш» Андрія КУДИНЕНКА, «Холодне сонце» Сергія ПОПОВА, «Ніхто не знає про секс-2» Олексія ГОРДЄЄВА, «Індиго» Романа ПРИГУНОВА. Картини представлять їх автори - відомі режисери, актори і продюсери.

Цього року журі фестивалю очолить режисер Павло ЧУХРАЙ (Росія). Його картина «Російська гра» отримала Гран-прі «Кіно-Ялта 2007».

Конкурсні картини оцінюються за такими номінаціями: «За найкращий фільм», «За найкращу режисерську роботу», «За найкраще виконання жіночої ролі», «За найкраще виконання чоловічої ролі». Головний приз фестивалю - «Велике золоте яблуко».

Організаційним комітетом і дирекцією фестивалю також вручається приз «За вірність професії». Лауреатом цього році стане народний артист Росії, режисер, сценарист Станіслав ГОВОРУХІН.

«Цього року під час фестивалю «Кіно-Ялта» відбудеться презентація нового фестивалю «Забуте кіно», в рамках якого будуть показано кілька знаменних художніх фільмів радянського періоду, які могли б претендувати на актуальність і в наші дні, оскільки мають сучасне звучання і зачіпають животрепетні теми», - зазначили в прес-службі фестивалю. До програми увійшли картини «Щовечора об одинадцятій» (1969), «Неосудний» (1969), «Пісні моря» (1970).

Організатором фестивалю продюсерського кіно «Кіно-Ялта» третій рік є компанія «Інтерфест» (Москва). Кінофестиваль проходить за підтримки Міністерства культури Російської Федерації і Ради міністрів Криму, за участю Гільдії продюсерів Росії та Асоціації продюсерів України.

Завдання кінофестивалю - виявлення і підтримка кращих проектів, розроблених кінопродюсерами України і Росії, а також підвищення рівня кіновиробництва обох країн і збереження традиційних зв`язків українських і російських кінематографістів, зазначають у прес-службі.