Правозахисники констатують значне збільшення видачі судами санкцій на прослуховування громадян

Про це повідомив співголова Харківської правозахисної групи Євген ЗАХАРОВ, презентуючи звіт Української Гельсінської спілки за 2008 рік сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"У 2008 році ті процеси, які розвивалися з 2005 року, вони поступово загострилися, зокрема, дуже збільшилося, майже в півтора рази, стеження держави за громадянами: у минулому році відповідні санкції, видані судами, досягли 25 тисяч, це свідчить про те, що держава прослуховує громадян", - сказав він.

Відео дня

За його словами, у Нідерландах, Франції, США аналогічних дій "трохи більше тисячі".

Продовжуючи тему прав людини в Україні, Є.ЗАХАРОВ відзначив, що в системі МВС є певні відчутні зрушення щодо покращення поводження з громадянами, "а ось в Департаменті з питань виконання покарань - зовсім ніяких: він завжди лише охороняє свою безкарність". "Саме тому найближчі роки ми будемо більше займатися ним, оскільки те, що існує, це - анахронізм", - сказав правозахисник.

У свою чергу голова правління Української Гельсинської спілки Аркадій БУЩЕНКО дав критичну оцінку діяльності органів прокуратури. "Прокуратура в Україні залишається за формою, за правовідносинами такою, як була при Петрі І: ніякого уявлення про те, якою прокуратура має бути в сучасному суспільстві у її керівництва, схоже, немає", - сказав він.