З сьогоднішнього дня набув чинності закон щодо збільшення акцизного збору на пиво на 93,5% – з 0,31 грн. за літр до 0,6 грн. за літр.

Нагадаємо, 3 червня Верховна Рада України ухвалила закон ”Про внесення змін до Закону України ”Про Державний бюджет України на 2009 рік” і деякі інші закони України”, який передбачає підвищення акцизу на пиво.

Доходи бюджету за рахунок надходжень від акцизного збору в проекті закону планувалося спрямувати на додаткові витрати, пов`язані зі збільшенням кількості хворих на цукровий діабет і впливом цінового чинника на вартість лікування цього року. При цьому додаткова дотація місцевим бюджетам на забезпечення лікування хворих на цукровий діабет передбачалася у розмірі 160 млн. грн. Окрім того, ці кошти планувалося спрямувати на реалізацію заходів щодо цілодобового водозабезпечення Львова – 105 млн. грн.; завершення ремонтно-реставраційних робіт і створення музейної експозиції Шевченківського національного заповідника в Каневі ”Будинок-музей Т.Г.Шевченко” – 22,5 млн. грн.

Відео дня

Проте після того, як закон було передано на підпис Президентові, стало відомо, що додаткові кошти від підвищення акцизу на пиво Верховна Рада має намір спрямувати не лише на закупівлю інсуліну, а й на утримання свого апарату. Згідно з цим законом, передбачалося збільшення фінансування апарату ВР на 97 млн. грн. – з 740 млн. грн. до 837,8 млн. грн.

18 червня Президент України Віктор ЮЩЕНКО ветувал цей закон. 23 червня ВР ухвалила його в новій редакції. Парламент частково підтримав пропозиції Президента. Зокрема, врахував пропозиції глави держави в частині виключення положень про збільшення витрат на утримання ВР у розмірі 97 млн. грн.

***

Від сьогодні в набув чинності Закон № 1202-VI «Про внесення змін до деяких законів України з питань акцизного збору», яким підвищено акциз на алкоголь.

Закон передбачає підвищення з 1 липня 2009 року ставок акцизного збору на ігристі і газовані вина в 1,5 разу – з 1,6 до 2,5 грн. за 1 л. Акциз на інші напої (сидр, перрі (грушевий напій), медовий напій), що перебродили, суміші з напоїв, що перебродили, підвищено на 25% – з 27 до 34 грн. за 1 л 100-процентного спирту.

Крім того, з 1 листопада 2009 року будуть підвищені на 50% ставки на важкі дистиляти – з 20, 30, 35, 45 євро до 30, 45, 50, 65 євро, відповідно, за 1000 кг.

Також передбачається щорічне, починаючи з 2010 року, проведення індексації ставок акцизного збору на етиловий спирт і алкогольні напої залежно від індексу споживчих цін за 12 місяців, що минули.

Кабінет міністрів України не пізніше 1 серпня повинен публікувати ставки акцизного збору на етиловий спирт і алкогольні напої, визначені з урахуванням індексу споживчих цін.