Представники Морської авіації Чорноморського флоту Російської Федерації відмовилися надати членам комісії Міністерства оборони України літаки для перевірки на предмет можливості використання ядерних боєприпасів.

Про це зазначається в акті перевірки літаків Су-24 (фронтовий бомбардувальник) Морської авіації Чорноморського флоту Російської Федерації, що знаходяться на аеродромі «Гвардійський» у Криму. Текст акту від 17 червня має в своєму розпорядженні УНІАН.

Огляд російських літаків проводився на підставі двостороннього «Протоколу про порядок проведення заміни бойових літаків морської авіації Чорноморського флоту Російської Федерації типу Су-17 на літаки типу Су-24».

Відео дня

Як зазначається в документі, метою перевірки є визначення, чи можуть ці літаки використовувати ядерні боєприпаси.

Документ підписано з українського боку представником Управління верифікації Збройних сил України, з російського – представником Морської авіації ЧФ Росії.

За даними акту, комісія оглянула 17 літаків Су-24. При цьому, йдеться в документі, ще 4 бойових літаки типу Су-24МР (літак-розвідник на бази Су-24) російські військові для перевірки українським верифікаторам надати відмовилися.

У акті комісії зазначається, що «літаки Су-24МР і боєприпаси на запит української сторони не надавалися. Позиція російської сторони полягає в тому, що перевірка розвідобладнання Су-24МР і перевірка боєприпасів не передбачені протоколом».

Проте, як пояснив військовий експерт, керівник проекту «Флот 2017» Дмитро ТИМЧУК, у 1999 році РФ висловила бажання провести заміну літаків Су-17 на літаки Су-24, що дислокувалися на українському аеродромі «Гвардійський» в Криму.

«З цією метою в 2000 році Україна і Росія і підписали двосторонній протокол. Згідно з положеннями документу, Росія замінила 22 бойових літаків типу Су-17 на аналогічну кількість літаків типу Су-24 – останні можуть нести ядерні боєприпаси. При цьому із загальної кількості авіаційної техніки – 22 літаків – 4 літаки було замінено не на бомбардувальники, а на розвідувальні Су-24МР», – розповів Д.ТИМЧУК.

За його словами, під час цієї заміни у української сторони виникло запитання щодо законності перебування на території України розвідувальних літаків, адже в протоколі йдеться тільки про літаки Су-24, а не про їх розвідувальну модифікацію Су-24МР. «Тоді представники ЧФ РФ пояснили, що зазначений тип авіаційної техніки належить до літаків Су-24 і не суперечить положенням протоколу», – пояснив Д.ТИМЧУК.

Сьогодні ж, зазначив експерт, представники ЧФ РФ відмовили українським інспекторам в перевірці Су-24МР. «Аргумент: Су-24МР – це не літак Су-24, порядок огляду яких передбачено двосторонніми домовленостями. А тому оглядати їх росіяни українським інспекторам не дадуть», - констатував Д.ТИМЧУК позицію російської сторони.

Він підкреслив, що для України огляд цих літаків є принциповим.

«З урахуванням того, що в 1994 році Україна приєдналася до Договору «Про нерозповсюдження ядерної зброї», наша держава взяла на себе зобов`язання не володіти ядерною зброєю і не розміщувати її на своїй території. Саме у зв`язку з цим в протоколі конкретно обумовлено, що українська сторона має право двічі на рік здійснювати перевірку літаків Су-24 на предмет відсутності на них обладнання для можливого застосування ядерних боєприпасів», – сказав експерт.

Щодо літаків-розвідників, то, на думку Д.ТИМЧУКА, у разі проведення на Су-24МР робіт, пов`язаних з переобладнанням системи авіаційного озброєння, їх можна використовувати як носії ядерної зброї.