Кримські татари проводять урочистий намаз з нагоди одного з ісламських свят - Ураза-Байрам. Євпаторія, 12 жовтня Вищий госпсуд України підтвердив право кримських мусульман будувати соборну мечеть на ділянці по вулиці Ялтинській, 22 у Сімферополі, стверджує заступник муфтія Криму Джеміль БІБІШЕВ.

У поширеному повідомленні прес-служби Духовного управління мусульман Криму (ДУМК) йдеться, що Вищий госпсуд 26 січня не задовольнив касаційну скаргу кримської прокуратури на рішення Севастопольського апеляційного господарського суду від 3 листопада 2010 року.

Апеляційна інстанція Севастополя відмовила у відновленні термінів на оскарження рішення Госпсуду Криму. Він 12 травня 2010 року зобов`язав міську раду Сімферополя в 10-денний термін із дня набуття чинності рішення укласти з ДУМК договір оренди землі на Ялтинській, 22. У разі неукладення договору міськрадою протягом 10 днів він вважався укладеним.

Відео дня

Таким чином, заявляє ДУМК, рішення кримського Госпсуду залишається чинним. «Отже, за рішенням суду, ділянка по вул. Ялтинській, 22 перебуває в оренді Духовного управління мусульман Криму», - сказав БІБІШЕВ.

Духовне управління мусульман Криму спочатку планувало побудувати головний храм кримських мусульман у сімферопольському парку «Салгірка», пізніше погодилося на альтернативну пропозицію спорудити мечеть по вулиці Ялтинській, 22 у районі об`їзної траси.

Сімферопольська міськрада в 2004 році узгодив ДУМК місцерозташування ділянки в 2,7 га і видала дозвіл на розробку техдокументації з відведення землі в оренду. Проте пізніше відмовила в землевідведенні.

Депутати в 2008 році рекомендували управлінню мусульман будувати мечеть на ділянці в 2,7 га по вулиці Луговій, 6 і надали статус лісопаркової зони ділянці по вулиці Ялтинській. Міськрада пояснювала відмову виділити ділянку на Ялтинській її знаходженням у охоронній зоні водосховища.

Після чого кримські татари завезли на ділянку на Ялтинській камінь-ракушняк.