Проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо впровадження смертної кари як виду покарання зареєстровано у Верховній Раді.

Його авторами є депутати від Компартії Петро СИМОНЕНКО, Ігор АЛЕКСЄЄВ, Валерій БЕВЗ.

ВР у лютому 2010 року відхилила законопроект “Про внесення змін до деяких законів України (щодо посилення кримінальної відповідальності за певні злочини)”, яким пропонувалося внести смертну кару до переліку видів покарань, які можуть бути застосовані судом до осіб, визнаних винними у вчиненні ряду тяжких злочинів. Тоді його авторами були Петро СИМОНЕНКО, Ігор АЛЕКСЄЄВ та Ігор КАЛЄТНІК. За законопроект проголосували лише 32 депутата, серед них 27 – від КПУ, 2 – від Партії регіонів, 1 – від БЮТ, 1 – від Блоку Литвина, 1 – позафракційний.

Відео дня

Документ передбачав встановлення можливості застосування як виняткової міри покарання смертної кари за наступні тяжкі та особливо тяжкі злочини: умисне вбивство, торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини, розбій, бандитизм, терористичний акт, контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів, одержання хабара.