Астрономи сподіваються дізнатися більше про зірку Бетельгейзе, в тисячі разів яскравішою за Сонце / фото ua.depositphotos.com

Астероїд пролетить перед яскравою зіркою Бетельгейзе, створивши рідкісне затемнення, видиме мільйонам людей. Про це інформує портал Independent.

Зазначається, що одна з найбільших і найяскравіших зірок на нічному небі на мить "зникне", коли астероїд пролетить перед нею, створивши єдине у своєму роді затемнення.

Рідкісне й швидкоплинне видовище, яке відбудеться з понеділка до початку вівторка, побачать мільйони людей уздовж вузького шляху, що тягнеться від Таджикистану та Вірменії, через Туреччину, Грецію, Італію та Іспанію, до Маямі та Флорида-Кіс і, нарешті, до частини Мексики.

Відео дня

"Зірка Бетельгейзе - червоний надгігант у сузір’ї Оріона. Астероїд - Леона, довгаста космічна скеля, що повільно обертається, у головному поясі астероїдів між Марсом і Юпітером", - уточнюють автори матеріалу.

Як пише видання, астрономи сподіваються дізнатися більше про Бетельгейзе та Леону завдяки затемненню, яке, як очікується, триватиме не більше 15 секунд. Спостерігаючи за затемненням набагато тьмянішої зірки Леоною у вересні, команда під керівництвом Іспанії нещодавно оцінила астероїд приблизно у 55 кілометрів в ширину і 80 кілометрів в довжину.

За словами астрономів, існують невизначеності щодо цих прогнозів, а також щодо розміру зірки та її великої атмосфери. Так, незрозуміло, чи закриє астероїд всю зірку, спричинивши повне затемнення. Скоріше результатом може бути затемнення "вогняного кільця" з мініатюрною палаючою рамкою навколо зірки.

"Який сценарій ми побачимо, невідомо, що робить подію ще більш інтригуючою", — сказав астроном Джанлука Маса, засновник проекту віртуального телескопа, який забезпечуватиме пряму трансляцію з Італії.

Додамо, що зірка Бетельгейзе в тисячі разів яскравіша за наше Сонце і приблизно в 700 разів більша. Їй лише 10 мільйонів років, Бетельгейзе значно молодша Сонця, якому 4,6 мільярда років. Вчені очікують, що Бетельгейзе буде недовговічною, враховуючи його масу та швидкість, з якою вона прогорає через свій матеріал, і перетвориться на наднову внаслідок потужного вибуху.

Дослідження космосу - останні новини

За даними дослідників, на Сонці утворилася гігантська аномальна діра. Гігантська темна пляма, відома як корональна діра, сформувалася поблизу сонячного екватора 2 грудня і досягла максимальної ширини близько 800 тисяч кілометрів протягом 24 годин. З 4 грудня сонячна порожнеча спрямована прямо на Землю.

Також УНІАН повідомляв, що вчені знайшли найспекотніше місце у Всесвіті. Згідно з дослідженням квазара 3С273, який знаходиться на відстані 2,4 мільярда світлових років від нас. температура плазми навколо чорної діри становить близько 10 трильйонів кельвінів (10 трильйонів °С).

Вас також можуть зацікавити новини: