вчені знайшли найгарячіше місце у Всесвіті / фото ua.depositphotos.com

На противагу найхолоднішому місцю у Всесвіті - туманності Бумеранг з температурою -272 градуси Цельсія, учені також намагаються знайти найспекотніше місце. Як пише iflscience.com, наприклад, наднові зірки, згідно зі спостереженнями і моделюванням, мають температуру при вибуху 100 мільярдів градусів Кельвіна (100 мільярдів °С). Це в 6000 разів перевищує температуру в ядрі Сонця. При цьому, за оцінками вчених, енергія кілонових при зіткненні нейтронних зірок оцінюється в 800 мільярдів Кельвінів.

Вчені вказують, що все, що виділяє стільки тепла, ймовірно, буде досить нестабільним, але є принаймні одне середовище, яке може залишатися неймовірно гарячим протягом тривалого часу: активні ядра галактик навколо надмасивних чорних дір.

Коли матеріал потрапляє в чорну діру, він нагрівається і виділяє енергію у вигляді електромагнітного випромінювання. У деяких випадках це призводить до утворення квазарів, настільки гарячих і яскравих, що кілька світлових років навколо центральної чорної діри можуть випромінювати в тисячі разів більше світла, ніж Чумацький шлях.

Відео дня

Згідно з дослідженням квазара 3С273, який знаходиться на відстані 2,4 мільярда світлових років від нас. температура плазми навколо чорної діри становить близько 10 трильйонів кельвінів (10 трильйонів °С). Хоча ця температура дещо змінюється, вона, загалом підтримувалася з початку його виявлення в 2016 році, і, ймовірно, протягом десятків тисяч років до цього. Хоча, можливо, існують і більш гарячі квазари, але навряд чи їх багато.

У той же час, зазначають вчені, ніщо не зрівняється з температурою після Великого вибуху. Вважається, що вона знаходиться в межах декількох порядків планківської температури, свого роду космічної стелі можливого тепла, розрахованого як 1,41 x 10 у 32 ступені Кельвіна, тобто приблизно в 10 мільярдів мільярдів разів гарячіше, ніж 3С273.

Раніше вчені пояснили, чому більшість об'єктів у космосі мають сферичну форму, незалежно від того, в якій точці Всесвіту вони знаходяться. 

Вас також можуть зацікавити новини: