Потурбуйся про своє серце, виконай звичку №1, яку радить кардіолог / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Серце - один з найважливіших органів у тілі людини. Не дарма, саме з ним пов'язують найкращі і найтривожніші моменти життя: це маленький "барабан", який качає кров у вашому тілі та реагує навіть на незначне переживання.

Але іноді цей "музичний інструмент" тіла перестає стукати або робить це не так, як нам треба. Щоб уникнути серцево-судинних захворювань та радіти здоровому серцю до старості, потрібно належно піклуватися про цей орган з раннього віку. Кардіологи заявляють, що існує щоденна звичка №1, яка допоможе забезпечити серце усіма необхідними поживними речовинами. Про це детальніше пише EatThis, NotThat

За словами засновниці Клініки профілактичної кардіології штату Міннесота Елізабет Клодас, секрет "здорового серця" полягає у збалансованому харчуванні. Вона привела в приклад свій раціон, акцентуючи, що він переважно складається з фруктів, овочів, злаків, яєць та риби, але повністю виключає м'ясо. 

Відео дня

"Я просто намагаюся харчуватися збалансовано. Я їм багато бобів і бобових, цільного зерна, листової зелені, фруктів і овочів, горіхів і насіння. Я також їм рибу і трохи яєць. Майже щодня я їм звичайний нежирний грецький йогурт, час від часу - сир. Я взагалі уникаю будь-якого м'яса", - заявляє вона.

Суть методу полягає в тому, що слід привчитися їсти з "розумом" - зважати на те, що упродовж дня людина має забезпечити своє тіло та серце різними вітамінами та мінералами. Тобто, коли на умовні "ваги вибору" людина ставить смачну картоплю фрі поряд з листовим салатом та рибою - слід обрати останнє. 

Також лікар акцентує, що слід постаратися зменшити кількість насичених жирів і трансжирів у своєму раціоні, щоб тримати під контролем рівень холестерину в крові і знизити ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця. Підвищений рівень холестерину може призвести до накопичення бляшок в артеріях, відомих як атеросклероз, і підвищити ризик серцевого нападу або інсульту.

Тому фахівець рекомендує надавати перевагу фруктам, овочам і саме нежирним джерелам білка. А саме, яйцям, жирній рибі, бобовим, м'ясу птиці (але без шкірки), нежирному м'ясу худоби та молочними продуктами. Також серед цільнозернових продуктів варто обирати для себе цільнозерновий хліб, цільнозернове борошно, каші з високим вмістом клітковини, вівсянка та цільнозернові макаронні вироби.

"Серед поширених дефіцитів поживних речовин у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями або з ризиком їх виникнення спостерігається нестача клітковини, жирних кислот, вітаміну омега-3, так званих стеролів (натуральних рослинних компонентів, корисних для контролю рівня холестерину)", - пояснює доктор Клодас.

За її словами, достатній рівень клітковини та рослинних стеролів зменшують всмоктування холестерину організмом. Своєю чергою омега-3 та жирні кислоти допомагають знизити рівень тригліцеридів і запобігають утворенню тромбів, а антиоксиданти борються з вільними радикалами та запаленням, які є ключовими факторами, які сприяють утворенню бляшок в артеріях.

Усіма необхідними вітамінами людина здатна забезпечити себе самостійно, якщо робитиме акцент на повноцінному рослинному раціоні, каже лікар.

Скільки сходинок треба долати, щоб було здорове серце

Нещодавно вчені з'ясували, що підніматися по сходинках корисно для серце. Щоденне виконання необхідної норми підйому здатне знизити ризик появи проблем з серцем на 20%. Відповідне дослідження було опубліковане в журналі Atherosclerosis.

У процесі аналізу були використані дані опитування 458860 дорослих людей в біобанку Британії. Тож, скільки саме треба ходити по сходинках, щоб серце "не підкачало" - читай в матеріалі. 

Вас також можуть зацікавити новини: