Користь курячого яйця для організму / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Жовток звичайного великого яйця містить 185 міліграмів холестерину, тоді як яєчний білок його взагалі не містить. Бодібілдери тому і вживають багато яєчних білків, щоб, таким чином, додати до свого раціону більше білка, але без додавання жиру і холестерину.

В одному яєчному білку міститься понад 3 грами білка при всього лише 17 калоріях, що робить яєчний білок чудовим джерелом білка як для бодібілдерів, так і для тих, хто просто сидить на дієті, пише Health Digest.

Однак не варто забувати і про яєчний жовток як джерело білка. В одному яєчному жовтку міститься майже 3 грами білка при 55 калоріях, тому жовтки також можуть бути низькокалорійним джерелом білка. У яєчному жовтку також відносно мало насичених жирів - усього 1,5 грама. Експерти зазначають, що яєчний жовток містить порівнянну кількість білка порівняно з яєчним білком, проте ще в жовтку є деякі поживні речовини, яких немає в яєчному білку.

Відео дня

Порівняння поживних речовин у яєчному жовтку та яєчному білку

У яєчному жовтку майже вдвічі більше кальцію, ніж у яєчному білку, хоча жовток забезпечує лише близько 2% потреби в кальції. У яєчному жовтку в 15 разів більше заліза, ніж у яєчному білку. Яєчні жовтки є хорошими джерелами вітамінів B5 і B12, тоді як яєчний білок містить їх у незначній кількості.

Яєчний жовток також забезпечує 25% добової потреби в холіні - важливому вітаміні для захисту пам'яті та настрою. У яєчному білку холіну дуже мало.

Однак яєчний білок - хороше джерело рибофлавіну, який допомагає організму отримувати енергію з їжі та підтримувати роботу клітин. У яєчному білку майже втричі більше калію, ніж у жовтку.

Як яєчний білок, так і яєчний жовток є хорошими джерелами всіх дев'яти незамінних амінокислот (будівельних блоків білка). Повідомляється, що в яєчному білку міститься трохи більше цих амінокислот, ніж у жовтку, а в яєчному білку ви отримаєте значно більше незамінних амінокислот - аланіну, аспаргінової та глутамінової кислот.

Чи підвищить яєчний жовток рівень холестерину?

Американська кардіологічна асоціація заявляє, що необхідно розрізняти холестерин, що міститься в продуктах харчування, і той, що міститься в крові. Хоча здається логічним, що холестерин у їжі може призвести до підвищеного ризику серцево-судинних захворювань, зв'язок між ними складніший.

У дослідженні 2024 року, опублікованому в журналі Американського коледжу кардіології, одна група їла 12 яєць на тиждень, а інша - менше двох яєць на тиждень. Через чотири місяці між групами не було виявлено суттєвих відмінностей у рівні холестерину.

Інші новини про здоров'я

Раніше УНІАН повідомляв, що яєчну локшину даремно недооцінюють. Дієтологиня пояснила, що в ній безліч корисних речовин, зокрема фолат, рибофлавін, тіамін тощо.

Крім того, варто запам'ятати список із 10 продуктів, які помилково вважають високобілковими. Серед таких рослинна олія, хумус, йогурт тощо.

Вас також можуть зацікавити новини: