Зазвичай люди п'ють як листовий, так і пакетований чай / колаж УНІАН, фото pixabay

Для тих, хто любить пити чай, по всьому світу постає суперечка, який обирати - листовий чи в пакетиках. Ті, хто шукають зручність, обирають звичайний пакетик чаю, проте глибину смаку саме розсипного напою неможливо порівняти ні з чим іншим. Блогер Боббі Перріш розповів у своєму Instagram, що надає перевагу розсипному чаю, адже пакетики можуть бути шкідливими для здоров'я, оскільки вони виготовлені з "вибіленого хлорованого паперу або пластику та віскози", які виділяють токсини, що можуть "просочитися у вашу чашку чаю". Про це пише The Indian Express

Дієтолог-консультант та фахівець з діабету Канніка Малхотра погодилась з блогером та зазначила, що розсипний чай більше настоюється, що потенційно вивільняє більше антиоксидантів, вітамінів та мінералів, порівняно з чайними пакетиками. За її словами, чайні пакети також містять фаннінги, тобто подрібнені частинки чаю, які можуть мати трохи нижчий вміст поживних речовин. 

Дієтолог пояснила, що за дослідженнями, листовий чай може мати вищий рівень антиоксидантів, таких як флавоноїди, порівняно з пакетиками. Такі антиоксиданти можуть допомогти боротися з пошкодженням клітин та знизити ризик хронічних захворювань. 

Відео дня

Методи обробки листового чаю, порівняно з пакетованим

Малхотра зазначила, що обробка відіграє важливу роль, аби визначити якість чаю, який п'є людина. Також вона назвала потенційні причини того, чому листовий чай має кращі показники у цьому питанні. 

За її словами, листовий чай піддається мінімальній обробці, порівняно з пакетиками. Завдяки чому це може допомогти зберегти більше природних корисних властивостей чаю. 

"Дроблення може вплинути на вміст: у чайних пакетиках іноді використовують подрібнене або зламане листя (фаннінг), яке могло піддаватися впливу повітря, що потенційно може призвести до деградації поживних речовин", - пояснила фахівець.

Крім того, дієтолог зауважила, що є й інші переваги від споживання листового чаю. Вона запевняє, попри те, що будь-який чай приносить користь здоров'ю, листовий має значну перевагу з погляду вмісту поживних речовин. 

За словами експертів, листовий чай все ж корисніший, ніж пакетований / фото pixabay

Також деякі пакетовані чаї виготовляють з тих матеріалів, які не піддаються біологічному розкладанню, а от для розсипного чаю використовується менше упаковки, що дозволяє йому бути більш екологічним варіантом. 

"Деякі пакетики чаю запечатані нейлоном або поліпропіленом, які є різновидами пластику. Дослідження показують, що ці матеріали можуть виділяти мікропластик у заварений чай, особливо при тривалому замочуванні в гарячій воді. Цей мікропластик потенційно може накопичуватися в організмі, а його довгостроковий вплив на здоров'я все ще досліджується", - підкреслили у матеріалі видання. 

Який чай корисний для здоров'я людини

Відомо, що чай - це напій, який можна випити у будь-який момент. Але якщо вживати деякі сорти чаю, то це може покращити ваше здоров'я в різних аспектах. Тому фахівці назвали 10 найкращих видів чаю, які корисні для здоров'я серця, імунної системи та зниження ризику хронічних захворювань. 

Також дослідники розповіли, чи може чай покращити здоров'я ваших кісток. Дослідження показали, що споживання такого напою не сприяє втраті кальцію або зниженню щільності кісткової тканини. Крім того, чай може бути корисним для здоров'я жінок.

"Наприклад, дослідження 2022 року, в якому взяли участь 3530 жінок у постменопаузі, показало, що учасниці, які вживали 1-3 чашки зеленого чаю щодня, мали значно нижчі показники остеопенії (ослаблення кісток) та остеопорозу (зменшення кісткової маси) порівняно з людьми, які або не вживали зелений чай, або вживали менше однієї чашки на день", - розповіли у виданні verywell health.

Вас також можуть зацікавити новини: