За словами дослідників, кити мають власний алфавіт / фото wikimedia.org

З моменту виявлення "пісень" китів майже 60 років тому вчені намагаються розшифрувати їхнійі текст. Але кашалоти не видають моторошних мелодій, які співають горбаті кити, звуків, які стали сенсацією в 1960-х роках. Натомість кашалоти видають клацання, що нагадує щось середнє між азбукою Морзе та скрипом дверей. Про це пише The New York Times.

Журналіст-науковець Карл Зіммер пояснив, чому можливо, що кити спілкуються складною мовою.

За його словами, раніше люди насправді не знали, що кити взагалі видають якісь звуки.

Відео дня

"Насправді ми на нього натрапили випадково. Американські військові розробляли складні мікрофони для розміщення під водою. Хотіли послухати російські підводні човни. ... Але на Бермудах був інженер, і він почав чути якісь дивні речі. І він задумався, можливо, чи справді він слухає китів", - розповідає вчений.

За його словами, кити дійсно використовують повноцінну мову.

"Про що вони говорять, ми не знаємо. Можливо, вони люблять розповідати про свої подорожі на сотні й тисячі миль. Можливо, вони говорять про гігантського кальмара, якого спіймали минулої ночі. Можливо, вони пліткують один про одного", - розмірковує дослідник.

Він нагадує, що кашалоти - соціальні тварини, вони мають стосунки, які тривають десятиліттями, і вони живуть групами, які складаються з тисяч китів.

"Також можливо, що вони спілкуються один з одним, але не мовою, якою ми її знаємо. Можливо, ці звуки, які вони виробляють, не складаються в речення. Там немає дієслова. Немає іменника. У цьому немає структури з точки зору того, як ми думаємо про мову, але, можливо, вони все одно передають інформацію один одному. Можливо, вони якимось чином видають, хто вони і до якої групи належать, але це не у формі мови, як ми її уявляємо", - каже Зіммер.

Він підкреслює, що передача звуків через воду – це зовсім інша річ, ніж через повітря, як це роблять люди.

"Кашалот може спілкуватися з китом поруч із ним за кілька ярдів, але він може спілкуватися з китами за милі, сотні миль звідси", - вважає науковець.

Він припускає, що завдяки технології штучного інтелекту люди зможуть транскрибувати "мову" китів у текст і, можливо, відкриють "більше фонетичних літер у цьому алфавіті".

Останні новини про китів

Днями в океані човен з українськими полярниками оточили кити. Косатки "розважалися" у компанії величезних горбанів. Вони виглядали з води, ляскали плавцями та виявляли інші форми комунікації.

Вас також можуть зацікавити новини: