
Йогурт - відоме джерело пробіотиків, які сприяють травленню і здоров'ю кишківника, але, крім йогурту, існує ще багато інших поживних продуктів, багатих на пробіотики.
Видання Very Well Health назвало 10 продуктів, у яких пробіотиків не менше, ніж у йогурті, а то й більше.
Кефір
Кефір - це ферментований напій, який зазвичай виготовляють із молока шляхом додавання до нього суміші бактерій і дріжджів, які ферментують природні цукри і перетворюють молоко на пікантний напій, схожий на йогурт. Вважається, що кефір містить більше пробіотиків, ніж йогурт, що може зробити його ще більш корисним для кишечника. Він також може допомогти зменшити запалення, зміцнити імунну систему і знизити рівень холестерину.
Кімчі
Кімчі - це пікантний і ароматний корейський продукт, виготовлений із ферментованих овочів, зазвичай капусти або редьки, з додаванням солі та інших приправ. Кімчі ферментується за допомогою природних бактерій з овочів. За регулярного вживання кімчі може сприяти поліпшенню травлення, зміцненню імунітету і, можливо, навіть здоров'ю серця.
Комбуча
Комбуча - це газований ферментований чай, який отримують шляхом додавання суміші корисних бактерій і дріжджів у підсолоджений чорний або зелений чай. Комбуча може сприяти здоров'ю кишківника, підтримуючи рівень корисних бактерій, допомагаючи травленню і полегшуючи проблеми зі шлунком.
У деяких дослідженнях вивчали можливі антиоксидантні, протизапальні та такі, що підтримують печінку, ефекти комбучі.
Хліб на заквасці
Закваска отримується шляхом ферментації борошна і води за допомогою молочнокислих бактерій і дріжджів. Незважаючи на те, що під час випікання частина корисних бактерій гине, хліб все одно зберігає корисні речовини, які можуть допомогти боротися із запаленням і захищати клітини.
Квашена капуста
Квашена капуста - це нарізана і ферментована капуста з додаванням солі та природних бактерій. Квашена капуста містить корисні бактерії, які можуть допомогти підтримувати функцію імунної системи і зменшувати запалення. Вона також має потенційну антиоксидантну та протиракову дію.
Місо
Місо отримують шляхом ферментації соєвих бобів із додаванням солі та культури під назвою коджі, яка перетворює суміш на насичену, пікантну пасту. Місо може мати деякі переваги для здоров'я, пов'язані зі здоров'ям кишківника, запаленням і, можливо, навіть із кров'яним тиском або профілактикою раку.
Лассі
Лассі - традиційний індійський напій на основі йогурту, який зазвичай готують із ферментованого молока, а іноді додають фрукти або спеції. На відміну від кефіру, він містить тільки бактеріальні культури, але не дріжджі. Лассі може допомогти з травленням, симптомами синдрому подразненого кишечника (СПК) і може легше переноситися людьми з непереносимістю лактози.
Деякі дослідження також пов'язують його з поліпшенням здоров'я серця, контролем рівня цукру в крові та функцією імунної системи.
Квас
Квас - це ферментований напій, приготований із житнього хліба. Він має гострий, газований смак, схожий на комбучу, і виготовляється з використанням натуральних бактерій і дріжджів. Корисні бактерії у квасі можуть допомогти поліпшити здоров'я кишківника, підтримуючи травлення, допомагаючи просуванню їжі кишківником і стимулюючи вироблення гормонів, які сприяють травленню.
Темпе
Темпе - традиційна індонезійська страва, приготована із соєвих бобів. Її готують шляхом ферментації варених соєвих бобів за допомогою закваски. Темпе - хороше джерело рослинного білка і може сприяти зменшенню запалення, підтримці здоров'я кишківника та забезпеченню антиоксидантами, які допомагають захистити клітини організму від ушкоджень.
Натто
Натто - ще один ферментований продукт із соєвих бобів, найбільш відомий своєю липкою, в'язкою та унікальною текстурою. Його готують шляхом пропарювання соєвих бобів, а потім ферментації за допомогою корисних бактерій. Крім підтримання здоров'я кишківника, натто може допомогти у зміцненні здоров'я серця і кісток і поліпшення реакції організму на інсулін.
Раніше УНІАН назвав 6 вуглеводів, які варто додати в тарілку, тому що в них білка більше, ніж у яйці.