REUTERS

8 травня 2015 року Урядовий комітет з питань економічного розвитку та європейської інтеграції схвалив проект постанови Уряду «Про затвердження Порядку обслуговування коштів місцевих бюджетів у частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ в установах банків державного сектору» (далі Порядок). Про це повідомляється на сайті Асоціації міст України.

Всупереч вимогам Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування» та Регламенту Кабінету Міністрів України (пункт 7 параграфу 33, пункт 6 додатка 4 та пункт 1 додатка 8) цей проект постанови не був надісланий на погодження до Асоціації міст України.  

АМУ нагадує, що розробка та затвердження такого Порядку передбачена абзацом четвертим частини другої статті 78 Бюджетного кодексу України із змінами внесеними Законом України № 79-VIII від 28.12.2014. При цьому в пункті 3 Прикінцевих положень цього Закону сказано, що  Кабінет Міністрів України повинен у місячний строк привести свої нормативно-правові акти у відповідність до цього Закону. Отже, такий Порядок мав би бути затверджений Урядом ще у січні 2015 року.

Відео дня

Експерти АМУ висловили ряд зауважень до Порядку.

Відповідно до пункту 3 Порядку обслуговування коштів у банках здійснюється на підставі договору банківського рахунка, що укладається між банком та місцевим фінансовим органом або розпорядником (одержувачем) бюджетних коштів за умови прийняття місцевою радою відповідного рішення під час затвердження місцевого бюджету. Таке рішення приймається до початку бюджетного періоду і протягом такого періоду не змінюється. Такі норми не дозволять органам місцевого самоврядування перейти на банківську форму обслуговування в 2015 році.

Пунктом 12 Порядку передбачено, що залишки коштів як бюджету розвитку, так і власних надходжень бюджетних установ, будуть використовуватись через органи казначейської служби. Таке положення звужує права органів місцевого самоврядування та фактично нівелює мету прийнятих змін до Бюджетного кодексу, зокрема статті 78, – закріплення права органів місцевого самоврядування самостійного вибору установи з обслуговування коштів бюджету розвитку місцевих бюджетів та власних надходжень бюджетних установ.

Крім цього, для належної реалізації норм Порядку необхідно детально регламентувати питання обліку та звітності. Це робиться відповідним наказом Мінфіну, але в Порядку про це не зазначено. Також не визначено терміни, коли Мінфін має видати такий наказ. В Порядку наявне лише посилання на те, що така звітність має бути запроваджена.

Асоціація міст України пропонує розглянути питання про повернення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку обслуговування коштів місцевих бюджетів у частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ в установах банків державного сектору» на доопрацювання.