Державна екологічна інспекція вимагає закрити одеський цирк / фото Думська

Позов Державної екологічної інспекції в Одеській області про заборону діяльності ДП «Одеський державний цирк» розглядає окружний адміністративний суд.

Чиновники вимагають заборонити господарську діяльність цирку до усунення порушень, пов'язаних з експлуатацією в комерційних цілях диких тварин, пише Думская.net.

Читайте такожУ Німеччині цирк відмовився від дресированих тварин - їх замінили голограми (відео)

Відео дня

На сьогоднішнє засідання представники цирку не прийшли, і суд переніс слухання на 17 вересня.

Перед засіданням біля входу в будівлю суду відбувся нечисленний мітинг зоозахисників, які вимагали припинити незаконне використання тварин. Серед них були представники організації «Відкриті клітини України», яка виступає третьою особою на стороні позивача.

Ще рік тому екоінспекція видала припис одеському цирку і заборонила використовувати диких тварин у виставах. Протягом року інспектори складали адмінпротоколи і фіксували порушення припису. Чергові циркові вистави з участю тварин намічені на осінь.

«На останній перевірки інспектори встановили, що тварини утримуються в неналежних умовах. За законом, заборонено використовувати диких тварин у цирку, якщо їм не надали умови проживання, схожі з їх природним середовищем проживання, — говорить лідер ініціативної групи по захисту прав тварин Олена Марченко. — Також заборонено утримувати тварин у клітках, але цирк не може надати їм вольєри. У цирках часто порушуються норми мінімальних площ — тварини мучаться, страждають, не можуть реалізувати свої природні та генетичні потреби. На одній із перевірок цирку я бачила, що ведмеді містяться в клітці розміром 1,60–1,70–1,35 м. А норма — це вольєр, обгороджена ділянка земельних угідь не менше 30 кв. м».

Також зооактивісти відзначають, що в Україні заборонено використовувати в уявленнях червонокнижних тварин. Протягом року в цирк приїжджали бурі ведмеді, леви, тигри, папуги, мавпи, носухи, зебри, крокодили. Всі тварини утримувались в неналежних умовах.

Варто відзначити, що в одеському цирку своїх власних тварин немає: уявлення дають пересувні цирки з інших країн і міст.

На сьогодні понад 40 країн світу відмовилися від участі тварин у цирку. У Верховній Раді України знаходиться законопроект Міністерства екології, яким хочуть заборонити виступи тварин у цирках України.