Україні заборонять пластикові пакети / фото fruitnews

Кабінет міністрів України працює над законопроєктом про заборону одноразових пластикових виробів в Україні.

Міністерство енергетики та захисту довкілля підтримує обмеження обігу пластикових пакетів на території України, повідомили у прес-службі уряду.

Читайте такожЄ дві причини: експерт пояснив, чому в Україні не працює закон про сортування сміття

Відео дня

Міністерство енергетики та захисту довкілля уже підтримало зареєстрований законопроєкт, яким пропонують обмежити використання пластикових пакетів. Йдеться про заборону використовувати надлегкі одноразові пакети у торгівлі.

Винятком будуть лише використання пакетів під час фасування:

риби;

м'яса;

сипучих продуктів.

Усі пакети, в залежності від характеристик, ділитимуться на види. Пластикові пакети, що не відповідають встановленим законом вимогам, мають бути утилізовані, але не за рахунок виробника, а того – хто їх придбав для торгівлі.

Наразі пластикові пакети заборонили використовувати у 33 країнах світу, ще 53 країни запровадили часткову заборону або запровадили податок на одноразові пакети.

У Великій Британії використовуються пакети, які розкладаються від 20 діб до 4 років із мінімальною шкодою для довкілля. Данія запровадила високі податки на роздавання у магазинах пластикових пакетів, що на 90% знизило їх використання. У Фінляндії вирішили розмістити у торговельних мережах автомати для збору пластикових пакетів і відправляти їх на переробку.